loader image
2019. 17 γυναικοκτονίες. 79 ανθρωποκτονίες
2020. 19 γυναικοκτονίες. 81 ανθρωποκτονίες
2021. 31 γυναικοκτονίες. 93 ανθρωποκτονίες
2022. 26 γυναικοκτονίες. 80 ανθρωποκτονίες
2023. 15 γυναικοκτονίες.
2024. 9 γυναικοκτονίες.
(τελευταία ενημέρωση: 16-05-2024)
προηγούμενο έτος επόμενο έτος

Αλεπού, Κέρκυρα

Η Αγγελική Πέτρου, 29 ετών, δολοφονήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς από τον πατέρα της, Αλέκο Πέτρου, 52 χρόνων, ο οποίος τη χτύπησε στο κεφάλι με φτυάρι και την έθαψε στον κήπο του σπιτιού. Ο πατέρας της διαφωνούσε με τη σχέση που διατηρούσε η Αγγελική, λόγω της καταγωγής του φίλου της. Της είχε ασκήσει βία στο παρελθόν και είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει, καθώς  δεν ενεργούσε με βάση την επιθυμία του πατέρα της να διακόψει τη σχέση. Ο δράστης καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσπρωτίας σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία με δόλο, καθώς και για τα αδικήματα οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

01-01-2019

Αγναντερό, Καρδίτσα

Η Λίτσα ήταν 51 ετών, εργαζόταν περιστασιακά στην καθαριότητα ή στη φροντίδα ηλικιωμένων. Δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει 54χρονο σύζυγό της, ο οποίος την τραυμάτισε στο λαιμό με μαχαίρι, στο χωριό Αγναντερό Καρδίτσας. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για ψυχολογικά προβλήματα του δράστη, ο οποίος έπαιρνε πιθανώς φαρμακευτική αγωγή. Η γυναίκα πήγαινε συχνά από την Καρδίτσα στο Αγναντερό για να φροντίζει το δράστη, ο οποίος ζούσε μόνος του εκεί.  Είχαν δύο παιδιά 17 και 31 ετών. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική απόφαση.

27-01-2019

Μενίδι, Αττική

Ηλικιωμένη γυναίκα, 81 ετών, φέρεται να δολοφονήθηκε από τον 49χρονο γιο της, στο σπίτι τους στο Μενίδι Αττικής. Ο κατηγορούμενος γιος, που παραδόθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα, φέρεται να την έπνιξε με μαξιλάρι. Δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη ή αν η ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από κάποια ασθένεια, αν και γράφηκε ότι ήταν κατάκοιτη. Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. ο άντρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είναι γνωστό αν έγινε δίκη και ποια η έκβαση αυτής.

22-02-2019

Σητεία, Κρήτη

Η 32χρονη Κατερίνα Μελάκη, εργαζόμενη στο Δήμο, στραγγαλίστηκε, μπροστά στα μάτια των δύο μωρών της, στη Σητεία της Κρήτης από τον εν διαστάσει 36χρονο σύζυγό της. Το έγκλημα διαπράχθηκε στο σπίτι της μητέρας της Κατερίνας, όπου είχε πάει με τα παιδιά της μετά το χωρισμό. Σύμφωνα με τις αναφορές των Μ.Μ.Ε. και συγγενών, είχαν επαναληφθεί προηγούμενα σοβαρά επεισόδια βίας κι απειλές και φαίνεται να είχε προηγηθεί και καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία στο αστυνομικό τμήμα. Ο δράστης φέρεται να δήλωσε μετανιωμένος και ότι «θόλωσε» όταν του έκανε λόγο για ασφαλιστικά μέτρα. Ομολόγησε το έγκλημα και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Είναι άγνωστο αν εκκρεμεί εφετείο.

04-03-2019

Λατίφι, Αμαλιάδα

Η 74χρονη Μαρία Τσαφούρου πυροβολήθηκε από τον 82χρονο σύζυγό της Διονύση Τσαφούρο, στο σπίτι τους στο Λατίφι Αμαλιάδας. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Φέρεται να είχαν προβλήματα υγείας αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την από κοινού συμφωνία της γυναικοκτονίας. Από κάποια Μ.Μ.Ε. το έγκλημα παρουσιάστηκε ως ρομαντική «οικογενειακή τραγωδία ενός ζευγαριού που πορεύτηκε μαζί μέχρι τέλους στο θάνατο».

15-03-2019

Ελληνικό, Αττική

Η  59χρονη  γυναίκα πυροβολήθηκε από τον 87χρονο συνταξιούχο στρατιωτικό σύζυγό της, έξω από το σπίτι τους στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό. Ο δράστης αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Η τραυματισμένη γυναίκα βγήκε στο δρόμο και ζητώντας βοήθεια μπήκε σε ταξί αλλά ο οδηγός την έβγαλε έξω για να μη λερώσει. Η γυναίκα πέθανε λίγο μετά. Τα σχόλια πολλών Μ.Μ.Ε. επικεντρώθηκαν στη μη ελληνική καταγωγή της γυναίκας και της απέδωσαν την ευθύνη για την «οικογενειακή τραγωδία», αναφέροντας τις οικονομικές διαφωνίες που ώθησαν τον σύζυγο της στο «απονενοημένο διάβημα» όπως έγραψαν. Αναφέρθηκε ότι του ασκούσε οικονομικές πιέσεις και ότι φρόντιζε την άρρωστη πρώην γυναίκα του πριν παντρευτούν.

21-03-2019

Φιλοθέη, Αττική

Γυναίκα 87 χρόνων, η οποία έπασχε από χρόνια άνοια, δολοφονήθηκε από τον 90χρονο σύζυγό της, ο οποίος την έπνιξε χρησιμοποιώντας καλώδιο τηλεφώνου στο σπίτι τους. Ο δράστης στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από το μπαλκόνι, ενώ είχε αφήσει γράμμα στο οποίο σημείωνε πως θα σκοτώσει τη σύζυγό του και έπειτα θα αυτοκτονήσει προκειμένου να μην αποτελούν πια βάρος στην οικογένεια της κόρης τους. Η κόρη και ο εγγονός του τον εντόπισαν πάνω σε μία σκάλα και τον εμπόδισαν να πέσει. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη και το αποτέλεσμα της δίκης.

03-04-2019

Ίος

55χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 67χρονο σύζυγό της με πολλαπλές μαχαιριές στο θώρακα. Είχε προηγηθεί έντονος καβγάς, ο οποίος έγινε αντιληπτός από τους γείτονες. Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη, υποστηρίζοντας πως η σύζυγός του ήταν αυτή που του επιτέθηκε πρώτη. Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά, με το μικρότερο ανήλικο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

16-04-2019

Παλαιό Φάληρο, Αττική

53χρονη δασκάλα, δολοφονήθηκε με πολλαπλές μαχαιριές στην πλάτη από τον 52χρονο αδερφό της σε δρόμο κοντά στο σπίτι της στο Παλαιό Φάληρο, αφού πρώτα την καταδίωξε και την ακινητοποίησε. Ο δράστης, όπως αναφέρεται, έπασχε από χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Η γυναίκα είχε δεχθεί επιθέσεις και σωματικές βλάβες ξανά στο παρελθόν από το δράστη και είχε απευθυνθεί πολλές φορές στην αστυνομία ενώ εκκρεμούσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

02-05-2019

Καλλιθέα, Αττική

29χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο υπνοδωμάτιό της, έπειτα από δήλωση εξαφάνισης που υπέβαλε η θεία της. Η αστυνομία χρειάστηκε να σπάσει την κλειδωμένη πόρτα. Δολοφονήθηκε από τον 32χρονο πρώην σύζυγό της, ο οποίος την έπνιξε χρησιμοποιώντας μία ζώνη της και έπειτα αποχώρησε από το σπίτι κλειδώνοντας την πόρτα. Ο δράστης συνελήφθη λίγες ημέρες μετά και αρνήθηκε την κατηγορία. Οι συγγενείς και οι γείτονες της γυναίκας κατέθεσαν πως υπήρχε ιστορικό κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υπήρξε έντονος καβγάς και λίγες ημέρες πριν τη γυναικοκτονία. Είχαν δύο ανήλικα παιδιά. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

13-05-2019

Χαλέπα, Χανιά

49χρονη γυναίκα, δολοφονήθηκε από τον 47χρονο σύζυγο ή μόνιμο σύντροφό της, ο οποίος την πυροβόλησε στην πλάτη και έπειτα αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Η κόρη του θύματος εντόπισε τις σορούς τους στο σπίτι που κατοικούσε το ζευγάρι.

20-05-2019

Μυτιλήνη

Η 24χρονη Ερατώ, βρεφονηπιοκόμος και μητέρα ενός μικρού κοριτσιού δολοφονήθηκε από τον 25χρονο, εν διαστάσει σύζυγό της, στο σπίτι της. Ο δράστης εισέβαλε στο σπίτι κρατώντας κυνηγετική καραμπίνα και της επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά. Τη δολοφόνησε πυροβολώντας την εξ επαφής στο κεφάλι. Τα παραπάνω κατέθεσε στενός φίλος ο οποίος ήταν αυτήκοος μάρτυρας μέσω τηλεφώνου. Στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν η δίχρονη κόρη τους, την οποία ο δράστης πήρε μαζί του φεύγοντας από το σπίτι. Όπως κατέθεσαν φίλοι, ο άντρας δεν μπορούσε να δεχτεί ότι η ίδια επιθυμούσε να χωρίσουν και γνώριζαν ότι κατά τη διάρκεια της σχέσης τους υπήρχαν επεισόδια ζήλειας και τσακωμοί. Τόσο κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου όσο και πριν από αυτό, υπήρξε προσπάθεια προσβολής της μνήμης της Ερατώς από τον στενό κύκλο του δράστη, με σκοπό τη δικαιολόγηση του εγκλήματος. Καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Ο δράστης άσκησε έφεση επί της απόφασης.

23-05-2019

Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

63χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από 32χρονο άνδρα, ψυκτικό. Ο δράστης τη χτύπησε αλλεπάλληλες φορές με σφυρί στο κεφάλι και στα χέρια. Βρέθηκε στο σπίτι της γυναίκας προκειμένου να κάνει εργασίες συντήρησης στο κλιματιστικό. Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. υπήρξε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους, όταν η γυναίκα ζήτησε επιπλέον εργασία και ο τεχνικός αρνήθηκε λέγοντας ότι θα επιστρέψει άλλη μέρα για αυτό που του ζητούσε. Η γυναίκα βρέθηκε την επόμενη μέρα από την κόρη της. Ο άνδρας ομολόγησε την πράξη του και δήλωσε ότι δεν καταλάβαινε τι είχε συμβεί. Δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο. Καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 15 χρόνια κάθειρξης και του αναγνωρίστηκε πρότερος έντιμος βίος.

12-06-2019

Χανιά, Κρήτη

H Suzanne Eaton, 60 χρονών, πανεπιστημιακός καθηγήτρια βιολογίας, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών βρισκόταν στα Χανιά τον Ιούλιο του 2019, όπου συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο. Κατά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ έτρεχε σε επαρχιακό δρόμο για να αθληθεί, ένας άγνωστος άνδρας τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο φορές, με αποτέλεσμα να την ακινητοποιήσει, να την τραυματίσει και να την αναισθητοποιήσει. Αφού την έβαλε στο αυτοκίνητό και τη μετέφερε σε κοντινή περιοχή, στη συνέχεια τη βίασε πολλές φορές και την τραυμάτισε με μαχαίρι. Πέθανε από ασφυξία μέσα σε σπηλιά στο Μάλεμε Χανίων, όπου ο κατηγορούμενος πέταξε το κακοποιημένο σώμα της για να το κρύψει. Η γυναίκα εντοπίστηκε πέντε ημέρες μετά. Ο δράστης, αγρότης 27 χρονών είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Υπάρχουν μαρτυρίες και εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος του από άλλες γυναίκες. Σχετικά με το αποτέλεσμα της δίκης, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, χωρίς κανένα ελαφρυντικό για δολοφονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Κρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία ένοχος (έξι ψήφοι υπέρ, μία κατά) για βιασμό. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία και δεκατρία χρόνια για το βιασμό, ενώ του επιβλήθηκε χρηματικό ποσό και φυλάκιση τεσσάρων μηνών για οπλοκατοχή.

02-07-2019

Στασιό, Κυπαρισσία

Η Μαργαρίτα,70 χρόνων, δολοφονήθηκε από τον 78χρονο σύζυγό της, Ρούντι, ο οποίος την πυροβόλησε στο μέτωπο με πιστόλι. Η γυναίκα  βρέθηκε μέσα στο σπίτι από την αστυνομία βαριά τραυματισμένη, διακομίστηκε πρώτα στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας κι έπειτα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της στο νοσοκομείο Τρίπολης, όπου κατέληξε. Ο δολοφόνος αυτοκτόνησε μετά την πράξη του, ο οποίος βρέθηκε από γείτονα του ζευγαριού στην αυλή του σπιτιού τους με το όπλο που χρησιμοποίησε δίπλα του. Οι λόγοι της δολοφονίας δεν αναφέρονται πουθενά.

29-08-2019

Κατσαμπάς, Κρήτη

Η Κλειώ, 31 ετών, είχε κριθεί ανάπηρη σε ποσοστό άνω του 67%, ενώ πολύ πρόσφατα, πριν τη δολοφονία της, είχε αρχίσει να στέκεται και να περπατάει με θεραπείες σε κέντρα αποκατάστασης. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της, 40 ετών, ξυλοκοπώντας τη μέχρι θανάτου. Αρχικά, ο άντρας κάλεσε το ΕΚΑΒ και την αστυνομία δηλώνοντας ότι η σύντροφός του είχε κάνει υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο, η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, καθώς η γυναίκα έφερε μώλωπες και ίχνη στραγγαλισμού στο σώμα και στο λαιμό και τραύματα στο κεφάλι. Βρίσκονταν σε σχέση τα τελευταία έξι χρόνια και είχαν πολλούς διαπληκτισμούς και εντάσεις μεταξύ τους, που ήταν γνωστοί στο γειτονικό τους περιβάλλον και στη γιαγιά του δράστη, η οποία έμενε κάτω από το διαμέρισμα τους. Έκαναν και οι δυο χρήση ουσιών.

28-11-2019

Ηράκλειο, Κρήτη

Η Αδαμαντία Αντύπα, 33 ετών, δολοφονήθηκε γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα από τον σύζυγό της, 54 ετών, ο οποίος την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι τους. Η γυναικοκτονία έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά από βραδινή έξοδο του ζευγαριού. Στο σπίτι βρισκόταν το 4χρονο παιδί τους. Λίγο μετά ο άντρας τηλεφώνησε στην αστυνομία ομολογώντας την πράξη του. Η Αδαμαντία είχε υποστεί συχνά στο παρελθόν σωματική βία από το σύζυγό της, είχαν έντονους καβγάδες και διαπληκτισμούς, οι οποίοι ήταν γνωστοί στο γειτονικό τους περίγυρο και την οικογένεια της. Οι μαρτυρίες περιγράφουν ότι ο δράστης ζήλευε τη γυναίκα του, ενώ υπάρχει περιγραφή περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας σε δρόμο της γειτονιάς. Καταδικάστηκε με ισόβια κάθειρξη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεάπολης Λασιθίου.

22-12-2019

Μακρακώμη, Φθιώτιδα

H 50χρονη Μαίρη Φασιάνη δολοφονήθηκε από τον 48χρονο σύζυγό της, Νίκο Μπίτο, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Αφού την πυροβόλησε με καραμπίνα στο σπίτι τους, πάνω από το βενζινάδικο όπου δούλευαν, ο δράστης αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο. Τα Μ.Μ.Ε. παρουσίασαν τη γυναικοκτονία ως «οικογενειακή τραγωδία», κάνοντας σποραδικές αναφορές στη ζήλεια ως πιθανό κίνητρο. Δεν είναι γνωστά άλλα στοιχεία για την υπόθεση.

23-01-2020

Λαύριο, Αττική

Η 35χρονη Evin Ekrem Ali δολοφονήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου. Δέχτηκε δεκαέξι μαχαιριές, μπροστά στα τρία ανήλικα παιδιά της. Φερόμενος δράστης είναι ο 45χρονος σύζυγός της. Οι γυναίκες της Ροζάβα μετά από αυτή τη γυναικοκτονία οργάνωσαν διαμαρτυρία στον προσφυγικό καταυλισμό και πορεία στην Αθήνα για την έμφυλη βία με κεντρικό σύνθημα «δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες».

29-01-2020

Βέροια

H 44χρονη γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη από βίαιη ασφυξία και ημίγυμνη, στην άκρη ενός δρόμου στη Βέροια. Το έγκλημα φαίνεται ότι διαπράχθηκε καθώς η γυναίκα αντιστεκόταν στο βιασμό της. Οι φερόμενοι ως δράστες, δύο άνδρες, 47 και 50 χρονών, της έφραξαν τις αναπνευστικές οδούς και αφού τη σκότωσαν την πέταξαν έξω από το αυτοκίνητο απέναντι από το 6ο Γυμνάσιο της Βέροιας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το σεξουαλικό έγκλημα έλαβε χώρα υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών κι αφού θύμα και δράστες είχαν μεταβεί σε άλλη περιοχή για προμήθεια ναρκωτικών. Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος των κατηγορούμενων για βιασμό από κοινού με συνέπεια το θάνατο της γυναίκας αλλά εκκρεμεί η δικαστική απόφαση.

03-03-2020

Κηφισιά, Αττική

Αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο και σκότωσε τη 35χρονη πρώην σύζυγό του και τη συνομήλικη φίλη της στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ που δούλευαν στην Κηφισιά. Οι δύο γυναίκες, η Πολυξένη Μπέρδου και η φίλη της Σοφία Σαββίδου έκαναν το διάλειμμά τους και βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο όταν δέχτηκαν τους πυροβολισμούς. Ο κατηγορούμενος, που κρίθηκε προφυλακιστέος, φέρεται να ενοχλούσε τη γυναίκα του στη δουλειά της και είναι πιθανόν να είχαν προηγηθεί προηγούμενες απόπειρες παρακολούθησης (stalking). Κατά την ομολογία του επανέλαβε ότι «θόλωσε» γιατί η γυναίκα του εμπόδιζε την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Κάποιοι στα social media και στα Μ.Μ.Ε. δικαιολόγησαν την πράξη και προέβαλαν την εκδοχή του αναφέροντας ότι η πρώην σύζυγος του «έκανε τη ζωή της» και «ξεσάλωνε» με τη φίλη της η οποία και «την επηρέαζε». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δικαστική απόφαση, η οποία εκκρεμεί.

18-03-2020

Κιλελέρ, Λάρισα

Μια άνεργη και διαζευγμένη γυναίκα, 55χρόνων, κατέληξε μετά από ξυλοδαρμό στο σπίτι της από το γιό της στο Κιλελέρ. Ο άντρας, ο οποίος διέμενε μαζί με τη μητέρα του, περιγράφεται σύμφωνα με μαρτυρίες άλλοτε ως χρήστης ουσιών άλλοτε ως άτομο ψυχικά διαταραγμένο. Δεν έχουμε άλλα στοιχεία για την υπόθεση.

30-03-2020

Βούλα, Αττική

Γυναίκα, περίπου 50 χρόνων, βρέθηκε γυμνή και χτυπημένη με τραύματα στο λαιμό  στο πάτωμα του σπιτιού της. Οι γείτονες δεν άκουσαν φωνές. Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιευμένα στοιχεία σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ.

12-06-2020

Μενίδι, Αττική

Η 54χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από το γιό της στο σπίτι της την ώρα που έλειπε ο συνταξιούχος αστυνομικός σύζυγός της. Ο άντρας, 34χρονών, χρησιμοποίησε μαχαίρι της κουζίνας και περιγράφεται ως άτομο με ψυχική διαταραχή, το οποίο είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί. Όπως αναφέρεται, προηγήθηκε καυγάς μεταξύ πατέρα και γιού, ο οποίος διέμενε σε διαμέρισμα κάτω από το δικό τους, για την ένταση της μουσικής που άκουγε. Όταν ο πατέρας έφυγε, η μητέρα ζήτησε κι εκείνη από το γιό της να χαμηλώσει την ένταση. Η γυναίκα πριν καταλήξει κάλεσε την αδελφή της σε βοήθεια.

16-06-2020

Τρίκαλα

Ανήλικη γυναίκα, 16 ετών, βρέθηκε νεκρή στον προαύλιο χώρο εκκλησίας έξω από τα Τρίκαλα. Η υπόθεση παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία, παρ’ όλα αυτά από τα στοιχεία της υπόθεσης προκύπτουν επιφυλάξεις για το αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση γυναικοκτονία.

20-07-2020

Πρέβεζα

83χρονη γυναίκα βρέθηκε από γειτόνισσά της αναίσθητη, αιμόφυρτη και γυμνή από τη μέση και κάτω, στο υπνοδωμάτιό της, σε μονοκατοικία στην Πρέβεζα, όπου ζούσε μόνη της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκαν βαριά κρανιοεγκεφαλικά χτυπήματα και σεξουαλική κακοποίηση. Περίπου ένα μήνα μετά, στις 27 Ιουλίου, η γυναίκα κατέληξε. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άρτας και ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για την οποία του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, και για το έγκλημα του βιασμού, για το οποίο του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών.

19-07-2020

Παναγία, Καλαμπάκα

Η 54χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 60χρονο σύζυγό της. Είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ τους, όταν ο δράστης πυροβόλησε το θύμα τρεις φορές με την κυνηγετική του καραμπίνα. Στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν ένα από τα τρία παιδιά τους. Οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία και ο δράστης εντοπίστηκε ενώ επιχειρούσε να αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

18-08-2020

Λουτράκι

Η 45χρονη γυναίκα και ο σύντροφός της δολοφονήθηκαν με πολλαπλές μαχαιριές στην εξοχική κατοικία της γυναίκας. Ο φερόμενος ως δράστης είναι πρώην σύντροφος της γυναίκας, ο οποίος, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Ο οικογενειακός και κοινωνικός κύκλος της κατέθεσε πως ο δράστης είχε ασκήσει βία σε βάρος της κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ενώ φαίνεται πως την είχε απειλήσει με σκοπό να διακόψει τη σχέση με τον νυν σύντροφό της. Το έγκλημα παρουσιάστηκε στα Μ.Μ.Ε. ως «έγκλημα πάθους».

10-10-2020

Χανιά, Κρήτη

Η 79χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε πιθανότατα από τον 22χρονο άνδρα ενοικιαστή της, ο οποίος έμενε στο διπλανό σπίτι. Σύμφωνα με την αστυνομία, τη στραγγάλισε μέσα στο σπίτι της, ενώ είχε δολοφονήσει ήδη τον 82χρονο σύντροφό της. Οι λεπτομέρειες των γεγονότων παραμένουν άγνωστες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο ηλικιωμένος άνδρας πήγε στο σπίτι του νεαρούάνδρα για να εισπράξει τα ενοίκια, αλλά ο τελευταίος τον σκότωσε. Στη συνέχεια σκότωσε και τη σύζυγό του, όταν αυτή έψαχνε τον άνδρα της. Από τη γυναίκα είχε κλαπεί μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο δράστης πιθανώς δραπέτευσε από το νησί. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

25-10-2020

Καλλιθέα, Αττική

37χρονη γυναίκα, μοδίστρα, δολοφονήθηκε από τον 53χρονο υδραυλικό και ιεροψάλτη σύζυγό της στο σπίτι τους. Είχαν δύο ανήλικα παιδιά. Ο άνδρας ισχυρίστηκε αρχικά ότι η σύζυγός του έπεσε θύμα ληστείας και δολοφονίας και ότι ο ίδιος απουσίαζε. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε βιαιοπραγία και σημάδια στραγγαλισμού. Ύστερα δήλωσε ότι επρόκειτο για ατύχημα πάνω σε καβγά τους. Τα Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για συχνούς τσακωμούς ανάμεσα στο ζευγάρι, ότι ο άνδρας ζήλευε τη γυναίκα και θεωρούσε ότι διατηρεί εξωσυζυγική σχέση. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

26-10-2020

Μασταμπά, Ηράκλειο, Κρήτη

86χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 51χρονο γιο της με πολλαπλές μαχαιριές. Ο δράστης έμενε μαζί με την κατάκοιτη μητέρα του και τη δίδυμη αδελφή του. Επιτέθηκε και στην αδερφή του τραυματίζοντάς τη σοβαρά, η οποία επέζησε. Οι γείτονες άκουσαν τις κραυγές των θυμάτων και κάλεσαν την αστυνομία και το ΕΚΑΒ για την μεταφορά των δύο γυναικών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο δράστης, ο οποίος είχε αυτοτραυματιστεί με μαχαίρι και είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών, συνελήφθη. Τα Μ.Μ.Ε. ανέφεραν ότι ο άνδρας έχει ψυχολογικά προβλήματα. Του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

26-10-2020

Δράμα

80χρονη γυναίκα, η οποία ήταν κλινήρης, δολοφονήθηκε από τον 51χρονο γιο της, που τη στραγγάλισε μέσα στο κοινό τους σπίτι. Ο άνδρας δολοφόνησε τη γυναίκα προκαλώντας της ασφυξία. Τα Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι προηγήθηκε διαπληκτισμός ανάμεσά τους, ότι το κίνητρο δεν έχει προσδιοριστεί και ότι ο δράστης είχε «ψυχιατρικά προβλήματα». Η γυναικοκτονία περιγράφηκε ως «οικογενειακή τραγωδία». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

28-10-2020

Αγία Βαρβάρα, Αθήνα

Γυναίκα 50 ετών, η οποία εργαζόταν περιστασιακά ως καθαρίστρια, βρέθηκε νεκρή και δεμένη με ιμάντες μέσα στο σπίτι της. Τη δολοφόνησαν ο σύντροφος της κόρης της, 17 ετών και ένας κοινός τους γνωστός, 16 ετών. Η δολοφονία της ήταν προσχεδιασμένη από την κόρη της, 15 ετών, και το σύντροφό της και ζήτησαν τη βοήθεια του 16χρονου. Οι δύο νεαροί τη μαχαίρωσαν μέσα στο σπίτι της γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ η κόρη της βρισκόταν σε διπλανό δωμάτιο. Νωρίς την επόμενη μέρα οι τρεις δράστες έφυγαν με σκοπό να πάνε στη Ρουμανία, αλλά συνελήφθησαν στις Σέρρες. Η κόρη της παραδέχθηκε την εμπλοκή της στην από κοινού με τον σύντροφό της δολοφονία της μητέρας της. Ο 17χρονος σύντροφος της κόρης ζούσε μαζί τους το τελευταίο εξάμηνο. Υπήρχαν έντονοι διαπληκτισμοί και προστριβές ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη, οι οποίες κατά την απολογία της δεύτερης φαίνεται να οδήγησαν στην απόφασή της. Σύμφωνα με το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, τα τρία εμπλεκόμενα άτομα κρίθηκαν ομόφωνα ένοχα και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη οκτώ χρόνων σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων.

06-11-2020

Ρέντη, Αθήνα

Αστυνομικός 43 ετών πυροβολεί τη γυναίκα του 41 ετών στο σπίτι τους, ενώ στο σπίτι βρισκόταν το παιδί τους. Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε., εκπυρσοκρότησε το υπηρεσιακό του όπλο ενώ το καθάριζε. Το περιστατικό φαίνεται να καταχωρήθηκε ως ατύχημα.

14-11-2020

Πύργος Διρού, Μάνη

Η Χρυσοβαλάντω ήταν 44 ετών και δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, 44 ετών, ο οποίος την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα. Είχε προηγηθεί έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους. Παρούσα την στιγμή της γυναικοκτονίας ήταν η κόρη τους, 16 ετών, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία. Ήταν παντρεμένοι 25 χρόνια, είχαν δύο παιδιά (16 και 19 ετών) και διατηρούσαν επιχειρήσεις στην περιοχή. Η αδελφή της Χρυσοβαλάντως ανέφερε ότι γνώριζε ότι ο σύζυγος της αδελφής της την κακοποιούσε συστηματικά και τη ζήλευε, αλλά ότι η ίδια «δεν ήθελε να διαλύσει την οικογένειά της». Ανέφερε επίσης ότι ο γαμπρός της έπαιρνε ψυχοφαρμακευτική αγωγή, την οποία είχε διακόψει τον τελευταίο καιρό.

22-11-2020

Βίλια, Αττική

Η Qui Yun Lin ήταν 38 ετών, κάτοικος Αθήνας. Η εξαφάνισή της δηλώθηκε στο αστυνομικό τμήμα από τους συγκατοίκους της στις 22/10/2020. Βρέθηκε νεκρή σε δασική περιοχή ανάμεσα στα Βίλια και τον Ασπρόπυργο στις 29/12/2020. Το σώμα της ήταν τοποθετημένο μέσα σε βαλίτσα. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι δολοφονήθηκε με ασφυξία. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. έχει δοθεί εντολή από τις αρχές για άρση του οικονομικού απορρήτου της Qui Yun, προκειμένου να παρακολουθηθούν οι συναλλαγές της, καθώς η ίδια επισκεπτόταν συχνά τοπικά καζίνο. Υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή της κινεζικής μαφίας στην υπόθεση, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει επίσημα την πιθανότητα προσωπικού κινήτρου πίσω από τη δολοφονία.

18-10-2020

Βύρωνας, Αττική

Γυναίκα, 82 ετών, δολοφονήθηκε από τον εγγονό της, 23 ετών, ο οποίος την έπνιξε μέσα στο σπίτι τους. Η γυναίκα έπασχε από άνοια. Ο άνδρας κακοποιούσε κατ’ εξακολούθηση τόσο τη γιαγιά του όσο και τον πατέρα του, οποίος είχε φύγει από το σπίτι για να γλιτώσει και ζούσε ως άστεγος. Η γυναίκα είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο τρεις φορές σε προγενέστερο χρόνο, ενώ η Γραμμή Ζωής-Silver Alert είχε αναλάβει το περιστατικό στις 12 Δεκεμβρίου, μετά από καταγγελία γειτόνων της οικογένειας. Οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει τον άνδρα για ενδοοικογενειακή βία και ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική από την οποία είχε πάρει εξιτήριο γιατί κρίθηκε μη επικίνδυνος. Το επόμενο πρωί, της 12ης Ιανουαρίου, ο 23χρονος κάλεσε το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά της γιαγιάς του στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι πέθανε στον ύπνο της. Συνελήφθη και δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

11-01-2021

Μεσκλά, Χανιά

Η Ζ., 55 ετών, βρέθηκε δολοφονημένη από τον σύντροφό της, 47 ετών, στο σπίτι όπου συζούσαν. Ο άνδρας τη μαχαίρωσε πολλές φορές στο λαιμό και το σώμα και έφυγε με το αυτοκίνητό της. Η γυναίκα είχε απευθυνθεί στον πρώην σύζυγό της για να ζητήσει βοήθεια αναφέροντας ότι κινδύνευε η ζωή της από τον σύντροφό της. Ο δράστης εντοπίστηκε από τις Αρχές. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης. (Είναι πιθανόν η γυναικοκτονία να είχε συμβεί μέρες πριν. Η ιατροδικαστική έρευνα δεν μπορούσε να είναι απόλυτη, λόγω του ισχυρού ψύχους στο σημείο όπου έλαβε χώρα).

17-01-2021

Καλλιθέα, Αττική

Γυναίκα 90 ετών μαχαιρώθηκε από τον 29χρονο εγγονό της (οι δημοσιογραφικές πηγές διαφωνούν ως προς την ηλικία - άλλες αναφέρουν 28, άλλες 38 και άλλες 48 χρονών). Ο άνδρας εισέβαλε με μαχαίρι στο διαμέρισμα όπου συγκατοικούσαν η μητέρα και η γιαγιά του, μετά από καβγά μαζί τους και στην συνέχεια, τις κυνήγησε. Η μητέρα κατέφυγε σε γειτονικό διαμέρισμα. Η 90χρονη γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός κάποιες ώρες μετά. Σύμφωνα με τους γείτονες, ο άνδρας έχει ψυχιατρικό ιστορικό. Ο άνδρας συνελήφθη ενώ έβγαινε από την είσοδο της πολυκατοικίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

22-01-2021

Πειραιάς, Αττική

(Η γυναικοκτονία διαπράχθηκε στις 23/9/2011)

Ο Ανδριάν Ζέκο, 59 ετών, ελαιοχρωματιστής και εργολάβος, ήταν γείτονας της Ζενέιντα Σελιμάι, 12 ετών.  Φέρεται να εισέβαλε στο σπίτι της, όταν εκείνη έμεινε μόνη και επιχείρησε να τη βιάσει. Η Ζενέιντα ξέφυγε και προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια. Εκείνος την καταδίωξε και της έβαλε φωτιά ρίχνοντάς της νέφτι ώστε να «κρύψει» τα στοιχεία του εγκλήματος. Ο δράστης που βρέθηκε στο σημείο, είπε στον πατέρα της Σελιμάι ότι το έκανε μόνη της, ενώ μετά κατηγορήθηκε ο παππούς της ο οποίος απαλλάχθηκε σύντομα από τις υποψίες. Ο Ζέκο έφυγε από την περιοχή τις επόμενες ημέρες. Η μητέρα του κοριτσιού ανέφερε ότι της είχε μιλήσει λίγο καιρό πριν την επίθεση, λέγοντάς της ότι την παρακολουθεί, την κοιτάζει παράξενα και ότι τον φοβόταν. Οι υποψίες για την ανάμειξη του Ζέκο στη γυναικοκτονία προέκυψαν εννέα περίπου χρόνια μετά, όταν το όνομά του βγήκε στη δημοσιότητα για τον βιασμό ενός άλλου κοριτσιού, οπότε ο φάκελος της υπόθεσης ξανάνοιξε. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

25-01-2021

Πατήσια, Αττική

Γυναίκα 84 ετών δολοφονήθηκε στην είσοδο του διαμερίσματός της. Πληροφορίες περιγράφουν ότι διέμενε με τον γιο της ενώ κάποιες άλλες ότι έμενε μόνη της. Επίσης, αναφέρεται ότι η σχέση μεταξύ μητέρας και γιου ήταν «ιδιόρρυθμη». Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος φαίνεται να κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο,να ξύπνησε από τον θόρυβο και να τη βρήκε φιμωμένη με πανί από το οποίο πέθανε από ασφυξία. Από το σπίτι είχαν κλαπεί χρήματα και κοσμήματα, γεγονός που οδήγησε τις Αρχές να υποθέσουν ότι το κίνητρο ήταν η ληστεία και ότι οι ληστές την ακολούθησαν από τον φούρνο στον οποίο είχε πάει μέχρι το σπίτι της. Ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

08-03-2021

Πωγώνι, Ιωάννινα

(η γυναικοκτονία είχε διαπραχθεί το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου)

Γυναίκα 69 ετών, δολοφονήθηκε από τον ανιψιό της, 55 ετών, ο οποίος την έκρυψε σε μπαούλο στο υπόγειο του κοινού τους σπιτιού, γιανα παίρνει τη σύνταξή της. Η σορός της βρέθηκε σε μπαούλο στο σπίτι όπου διέμεναν μαζί, στο πλαίσιο άλλης έρευνας από την ΕΛ.ΑΣ. που τον αφορούσε. Συγκεκριμένα, ο άνδρας είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών χαπιών τρεις ημέρες πριν. Ο δράστης ομολόγησε το έγκλημα, αναφέροντας ότι η θεία του είχε πεθάνει το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου από παθολογικά αίτια και έκρυψε τη σορό της στο υπόγειο, ώστε να συνεχίσει να εισπράττει τη σύνταξή της. Ο δράστης συνελήφθη, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.

31-07-2021

Μακρινίτσα, Πήλιο

Η Κωνσταντίνα Τσάπα ήταν 28 ετών όταν δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγός της, 32 ετών. Είχε υποβάλλει αίτημα περιοριστικών μέτρων και εισαγγελικής εντολής για την προστασία της. Από τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους αντιμετώπιζε την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της. O δολοφόνος πήγε στο σπίτι των γονιών της, όπου η Κωνσταντίνα είχε εγκατασταθεί με το 3χρονο παιδί τους κι απαίτησε να το δει. Βλέποντας την κατάστασή του αρνήθηκε. Τότε ο δράστης μπήκε στο σπίτι σπάζοντας την τζαμαρία της πόρτας, συνάντησε πρώτα τη μητέρα της η οποία προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Της επιτέθηκε στο πρόσωπο με μαχαίρι και στη συνέχεια, επιτέθηκε στην Κωνσταντίνα, η οποία είχε προλάβει να καλέσει την αστυνομία, καταφέροντας μαχαιριές στην καρδιά και στον λαιμό. Το περιπολικό άργησε να έρθει λόγω οδικής κίνησης. Ο πατέρας της Κωνσταντίνας βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο προσπαθώντας να προστατεύσει τον εγγονό του. Έπειτα ο δράστης δολοφόνησε τον αδελφό της Γιώργο Τσάπα, 30 ετών ο οποίος είχε ειδοποιηθεί και εκείνη την ώρα έφτασε στο σπίτι από το διπλανό χωριό. Έπεσε επάνω του καθώς έβγαινε από το σπίτι και τον μαχαίρωσε στην καρδιά και στον λαιμό.  Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα. Ο δικηγόρος του επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα και μανία καταδίωξης. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, ο δράστης διαγνώστηκε με παραληρηματική διαταραχή με συμπτώματα καταδιωκτικού τύπου ως προς τη σύζυγο του και του συστάθηκε ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία. Ο εισαγγελέας του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της μητέρας των θυμάτων και δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

 

Δικαστική Εξέλιξη (2022): ο δράστης καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας

05-04-2021

Πτολεμαΐδα

Γυναίκα 74 ετών δολοφονήθηκε από τον γιo της, 50 ετών, ο οποίος την πυροβόλησε με καραμπίνα στο σπίτι που διέμεναν. Ο ίδιος αυτοκτόνησε μετά την πράξη του. Βρέθηκαν από συγγενείς τους που ανησύχησαν καθώς δεν είχαν για μέρες νέα τους. Αναφέρεται ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε χρειαστεί νοσηλεία στο παρελθόν. Οι λόγοι της δολοφονίας παραμένουν άγνωστοι.

10-05-2021

Γλυκά Νερά, Αττική

Η Καρολάιν Κράουτς ήταν 20 ετών. Είχε μία κόρη 11 μηνών. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της, Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αναγνωστόπουλος, 33 ετών. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή από στραγγαλισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Στην αρχή η γυναικοκτονία είχε σκηνοθετηθεί από τον Αναγνωστόπουλο ως δολοφονία στο πλαίσιο ληστείας από αλλοδαπούς. Είχε τοποθετήσει το παιδί πάνω στη νεκρή μητέρα του, είχε στραγγαλίσει τον σκύλο τους και είχε δεθεί και ο ίδιος σε μία καρέκλα όπου και τον βρήκε η αστυνομία. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους φαίνεται να ασκούσε πλήρη έλεγχο στη ζωή της Καρολάιν, απομονώνοντάς τη, συνοδεύοντάς τη σε συναντήσεις με φίλες της ή με την ψυχολόγο της (την οποία της είχε βρει ο ίδιος), έχοντας εγκαταστήσει εφαρμογή παρακολούθησης στο κινητό της τηλέφωνο. Σε σειρά καταθέσεών του ως «αυτόπτης μάρτυρας» επέμενε στο σενάριο της ληστείας από αλλοδαπούς (κάτι που οδήγησε στην σύλληψη ενός άνδρα γεωργιανής καταγωγής και την κράτησή του επί τέσσερεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων βασανίστηκε από την αστυνομία). Στοιχεία από το κινητό του δράστη και το smartwatch της Κάρολαιν, έδειξαν την ενοχή του συζύγου. Τελικά ομολόγησε την πράξη του και του ασκήθηκε δίωξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της θανάτωσης ζώου, και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας και ψευδούς κατάθεσης.

11-05-2021

Αγία Βαρβάρα, Αττική

Η Ελένη, 64 ετών, δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγός της, 75 ετών, πυροβολώντας τη στον λαιμό και την πλάτη, στο δρόμο έξω από το σπίτι της, αφήνοντάς τη εκεί αιμόφυρτη. H γυναίκα εντοπίστηκε από διερχόμενους. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων και γειτόνων της Ελένης, της ασκούσε βία, ακόμη και μετά τον χωρισμό, ενώ δεν της επέτρεπε να δει τις δύο κόρες τους, οι οποίες έμεναν μαζί του. Η ίδια είχε πρόσφατα καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συζύγου της, και αυτό φαίνεται να απετέλεσε αφορμή για την πράξη του. Παραδόθηκε στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη του, ισχυριζόμενος ότι είχαν οικονομικές διαφορές. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

03-06-2021

Φολέγανδρος

Η Γαρυφαλλιά Ψαράκου ήταν 26 ετών, από το Βέλο Κορινθίας. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της, Δημήτρης Βέργος, 30 ετών, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Φολέγανδρο. Υπήρξε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους με αφορμή μια λάθος επιλογή δρόμου κατά τη διαδρομή προς μια παραλία με το αυτοκίνητο. Ο δράστης έβγαλε εκτός δρόμου το αυτοκίνητο και το έριξε σε βράχια, ενώ η Γαρυφαλλιά είχε βγει έξω. Φαίνεται πως την ξυλοκόπησε και την έσυρε (κάτι που προκύπτει από τα ιατροδικαστικά ευρήματα) και τελικά την έσπρωξε αρκετές φορές ρίχνοντάς τη από τα βράχια στη θάλασσα. Υποστήριξε ότι κατέβηκε να τη βοηθήσει αλλά συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκρή και την άφησε εκεί κι εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η γυναίκα έφερε, μεταξύ άλλων, κακώσεις στο κεφάλι που προκάλεσαν απώλεια αισθήσεων και επέφεραν τον θάνατό της από πνιγμό. Βάσει των δηλώσεων του δικηγόρου της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς, ο δράστης πιθανόν να παρακολουθούσε το θύμα (παρακολουθούσε το κινητό της τηλέφωνο) κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ενώ ο ίδιος ο δράστης παραδέχτηκε ότι είχαν έντονες προστριβές μεταξύ τους τον τελευταίο καιρό. Εντοπίστηκε από την αστυνομία την επόμενη μέρα και τελικά ομολόγησε το έγκλημα. Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ψυχιατρικά προβλήματα και ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

16-07-2021

Δάφνη, Αττική

Η Ανίσα ήταν 31 ετών. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της, 40 ετών, στο διαμέρισμά της με ένα μαχαίρι 28 εκ. τραυματίζοντάς τη στην τραχηλική χώρα με δύο χτυπήματα ενώ δεν υπήρχαν ίχνη πάλης. Ο δολοφόνος απευθύνθηκε αυτοπροσώπως στο Α.Τ. Δάφνης και ομολόγησε την πράξη του λέγοντας ότι το έκανε λόγω ζήλειας. Υπήρξαν μαρτυρίες για άσκηση συστηματικής βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς εναντίον της Ανίσα από τον σύζυγό της, καθώς και ότι υπήρχαν έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ τους. Μια γειτόνισσα της γυναίκας είχε προχωρήσει σε καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία σε διαμέρισμα όπου διαμένει και παιδί (το ζευγάρι είχε ένα παιδί 11 ετών), την 11η  Ιουλίου, δεκαεννέα ημέρες πριν την γυναικοκτονία. Όταν περιπολικό της αστυνομίας έφτασε στην περιοχή, οι δύο αστυνομικοί άνοιξαν τα παράθυρα του οχήματος αλλά  δεν μπήκαν ποτέ στο κτήριο να εξετάσουν την καταγγελία. Οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για τις πράξεις τους μετά την καταγγελία της 11ης Ιουλίου. Στον δράστη ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για οπλοφορία και οπλοχρησία.

30-07-2021

Μικρή Μαντίνεια, Μεσσηνία

Γυναίκα 86 ετών, δολοφονήθηκε από τον  γιο της, 52 ετών. Ο δράστης φαίνεται να έπασχε από σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και είχε νοσηλευτεί ανά διαστήματα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Είχε ιστορικό βίας σε βάρος τρίτων προσώπων, καθώς αναφέρεται ότι το προηγούμενο βράδυ είχε επιτεθεί σε άτομα που βρίσκονταν στην κοντινή παραλία. Οι αρχές ειδοποιήθηκαν και ενημέρωσαν πως γνώριζαν για την υπόθεσή του, αλλά όπως είπαν, δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον Εισαγγελέα γιατί ήταν αργά. Την επόμενη ημέρα, όταν επανήλθαν για να εκτελέσουν εισαγγελική εντολή για την ακούσια νοσηλεία του, άκουσαν τις φωνές της ηλικιωμένης γυναίκας. Ο άνδρας επιχείρησε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει με το ίδιο μαχαίρι που σκότωσε τη μητέρα του. Τελικά, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

03-08-2021

Σωτηρίτσα, Δήμος Αγιάς, Λάρισα

Η Μαρία ήταν 43 ετών. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της, 54 ετών, πυροβολώντας την οκτώ φορές μέσα στην ταβέρνα του αδελφού της που ίδια εργαζόταν, παρουσία άλλων εργαζομένων, στη Σωτηρίτσα Λάρισας. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, η γυναίκα δέχθηκε βολές στον θώρακα και το κεφάλι. Η Μαρία είχε μετακομίσει τους τελευταίους 4-5 μήνες στο χωριό, προκειμένου να βοηθήσει τον αδελφό της στην επιχείρηση. Το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση και η Μαρία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία διαζυγίου με δικηγόρο στη Λάρισα. Ο δράστης ταξίδεψε από την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει τον δικηγόρο της Μαρίας και, καθώς δεν τα κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί του, μετέβη στο χωριό όπου τη δολοφόνησε εν ψυχρώ.  Φαίνεται πως αμέσως μετά το έγκλημα, τηλεφώνησε στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη του. Σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για δολοφονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παραβίαση του νόμου περί οπλοκατοχής. Με τη Μαρία είχαν τρία παιδιά. Στη δίκη, που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2022, του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (6-1) για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ απορρίφθηκε η αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Επιπρόσθετα, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τις πράξεις της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, για τις οποίες του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 36 μηνών και συνολική χρηματική ποινή 1400 ευρώ.

03-08-2021

Πάνορμος, Ρέθυμνο

Η Σταυρούλα Σηραγοπούλου ήταν 47 ετών. Τη δολοφόνησε με κυνηγετική καραμπίνα άνδρας, 49 ετών, στην είσοδο του καταστήματος που διατηρούσε η γυναίκα σε τουριστικό δρόμο της πόλης. Ο άνδρας πάρκαρε το αυτοκίνητό του έξω από το κατάστημα, βγήκε κρατώντας καραμπίνα, μπήκε στο κατάστημα, πυροβόλησε τη γυναίκα στην πλάτη δυο φορές μπροστά στην κόρη της και σε διερχόμενο κόσμο και έπειτα εξαφανίστηκε με το αυτοκίνητό του. Η γυναίκα πέθανε λίγα λεπτά μετά από την άφιξη του ασθενοφόρου. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε και ένας τουρίστας που βρισκόταν στο κατάστημα της γυναίκας. Ο δράστης διατηρούσε εστιατόριο δίπλα στο κατάστημα της Σταυρούλας και φαίνεται πως μεταξύ τους είτε υπήρξε ερωτική σχέση, την οποία διέκοψε η γυναίκα, είτε αυτή δεν επιθυμούσε να συνάψει ερωτική σχέση μαζί του. Εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα από τις αρχές, σοβαρά τραυματισμένος, στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει. Νοσηλεύτηκε για ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση και κατέληξε στις 24-8-2021.

08-08-2021

Θεσσαλονίκη

Γυναίκα 55 ετών, δολοφονήθηκε με πολλαπλές μαχαιριές από τον -εν διαστάσει- σύντροφό της, 48 ετών. Είχε προηγηθεί  σωματική βία σε βάρος της από τον δράστη κατά τη διάρκεια έντονου καβγά. Όπως έγινε γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αστυνομία είχε κληθεί από γείτονες τρεις φορές εξαιτίας των βίαιων συμπεριφορών του άνδρα εναντίον της και η ίδια είχε μιλήσει για την επιθυμία της να χωρίσει σε φιλικά της πρόσωπα. Ο άνδρας συνελήφθη το ίδιο βράδυ και ομολόγησε το έγκλημα. Αυτοκτόνησε στο κελί όπου κρατούνταν προσωρινά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

23-08-2021

Κυπαρισσία, Μεσσηνία

Η σορός της 42χρονης Μόνικας Γκιους, βρέθηκε από τις αρχές καλυμμένη από τσιμέντο στην αυλή του σπιτιού του συντρόφου της. Η γυναίκα αγνοούταν από τον Φεβρουάριο του 2021 και η εξαφάνισή της δηλώθηκε από την ξαδέρφη της που ζούσε στο εξωτερικό. Ο σύντροφός της, 39 ετών, είχε φύγει από την περιοχή, όπου κατοικούσε για χρόνια, το ίδιο διάστημα της εξαφάνισης της Μόνικας, επικαλούμενος επαγγελματική ευκαιρία στο εξωτερικό. Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία. Κρίθηκε προφυλακιστέος έπειτα από την απολογία του. Μάρτυρες κατέθεσαν πως ο άνδρας ασκούσε συστηματικά σωματική βία σε βάρος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, ενώ υπάρχει και σχετική καταδικαστική απόφαση για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Η Μόνικα Γκιους είχε τρία παιδιά και, όπως έγινε γνωστό, ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της ασκούσε και ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος φαίνεται να προσπαθούσε να απομακρύνει τα ανήλικα παιδιά τους από τη Μόνικα, γεγονός που επιβάρυνε την ψυχολογική της κατάσταση.

01-09-2021

Βαθύλακκος, Θεσσαλονίκη

Άνδρας 20 ετών προέβη σε ξυλοδαρμό γυναίκας 88 ετών, στην προσπάθειά του να τη ληστέψει το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου. Η γυναίκα εντοπίστηκε την επόμενη ημέρα από την οικιακή βοηθό της. Νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα στις 4/9/2021. Ο δράστης, ο οποίος διέμενε επίσης στην περιοχή του Βαθύλακκου, συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Όπως αποκαλύφθηκε, είχε ληστέψει ξανά στο παρελθόν την ηλικιωμένη. Στα Μ.Μ.Ε. παρουσιάστηκε ως πάσχων από ψυχολογικά προβλήματα και αλκοολισμό.

07-09-2021

Ροδίνι, Ρόδος

Η Δώρα Ζ. ήταν 32 ετών. Τη δολοφόνησε ο πρώην σύντροφός της, 40 ετών, πυροβολώντας τη δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα, ενώ αυτή έβγαινε από το αυτοκίνητό της, σε δρόμο κοντά στο σπίτι της. Ο άνδρας την ακολούθησε, την πυροβόλησε και έπειτα διέφυγε στο σπίτι του όπου αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο αφήνοντας σημείωμα «Χωρίς την καλή μου δεν υπάρχει πια νόημα να ζήσω».  Η γυναίκα είχε διακόψει πρόσφατα τη μεταξύ τους σχέση, ενώ από μηνύματα σε φιλικά και συγγενικά της πρόσωπα διαφαίνεται αναμφισβήτητα πως επρόκειτο για μια έντονα κακοποιητική σχέση, την οποία διέκοψε έχοντας επίγνωση πως βρισκόταν σε κίνδυνο («Γλίτωσα από αυτόν τον εφιάλτη που βίωνα. Γλίτωσα από ένα μαρτύριο. Ευτυχώς, χώρισα»). Εναντίον του άνδρα είχαν κινηθεί νομικές διαδικασίες από την πρώην σύζυγό του, αλλά και από την προηγούμενη σύντροφό του. Και οι δύο αναφέρονται σε περιστατικά έντονης ψυχολογικής και σωματικής βίας, απειλών και παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής. Οι συγγενείς του -συγκεκριμένα ο θείος και ο πατέρας του- προέβησαν σε δηλώσεις πλήρους δικαιολόγησης της γυναικοκτονίας, αποδίδοντάς της στην έντονη αγάπη και το πάθος του για την Δώρα («από την πολλή αγάπη τη σκότωσε») αλλά και σε απόδοση ευθυνών σε βάρος των γυναικών και του θύματος («Ήταν ένας άνθρωπος, ερωτευμένος, παθιασμένος με την κοπέλα του, όπως είναι ο καθένας μας με τη σχέση του και καλά κάνει, γιατί έτσι πρέπει να είσαι και από εκεί πέρα η καθεμία από εσάς θα πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας μας σας προσφέρει»).Μάρτυρας κατέθεσε πως ο άνδρας είχε νοικιάσει αυτοκίνητο για να παρακολουθεί τη Δώρα αλλά και πως ο ίδιος προσπάθησε λίγες ημέρες πριν διαπράξει τη γυναικοκτονία να δημιουργήσει άλλοθι, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

22-09-2021

Ερμιονίδα, Αργολίδα

Γυναίκα 75 ετών, η οποία έπασχε από Αλτσχάιμερ, δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, 78 ετών, προκαλώντας της ασφυξία. Ο ίδιος, αφού ειδοποίησε τις αρχές τηλεφωνικά, αυτοκτόνησε δια απαγχονισμού σε διπλανό δωμάτιο. Οι αρχές εντόπισαν στον χώρο σημείωμα του άνδρα με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για τη γυναικοκτονία («Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ»). Μικρή μερίδα των Μ.Μ.Ε. αναφέρθηκε στην υπόθεση με το αφήγημα της οικογενειακής τραγωδίας.

01-10-2021

Αιγάλεω, Αττική

Η Μαρία, 54 ετών, βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της από ένα από τα πέντε παιδιά της. H γυναίκα δέχτηκε πολλαπλές μαχαιριές στο λαιμό και το στήθος. Βασικός ύποπτος για την δολοφονία της θεωρείται ο μικρότερος γιός της, 20 ετών. Σύμφωνα με γνωστούς και γείτονες της οικογένειας, υπήρχαν εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, ενώ τα παιδιά της είχαν πιθανώς εξαπολύσει λεκτικές επιθέσεις και απειλές στη μητέρα τους και αρκετές φορές είχε κληθεί η αστυνομία. Ο γιός της διαβιούσε κάποια χρόνια σε ίδρυμα στο Νέο Ηράκλειο με σύσταση της πρόνοιας, λόγω της μη οικονομικής ικανότητας της οικογένειας να ανταπεξέλθει, μετά το θάνατο του πατέρα τους. Ο δράστης αναζητούνταν από την αστυνομία και τελικά παραδόθηκε το πρωί της μεθεπόμενης ημέρας από τη γυναικοκτονία.

20-10-2021

Περιστερά, Ιεράπετρα, Λασίθι

Η Νεκταρία Μαράκη, 48 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγό της, 54 ετών, ο οποίος τη μαχαίρωσε περί τις 16 φορές. Ακολούθησε τη γυναίκα σε ξενοδοχείο όπου θα πήγαινε να συμφωνήσει μια καινούρια δουλειά. Ο νυν σύντροφος της την άφησε στο πάρκινγκ και μόλις αυτός έφυγε, ο πρώην σύζυγος την έριξε κάτω με τη μηχανή, την κυνήγησε και τελικά τη δολοφόνησε. Το πρώτο μέρος της επίθεσης συνέβη παρουσία μαρτύρων (ήταν παρούσες η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και η μητέρα της, η οποία ειδοποίησε την αστυνομία), οι οποίες βρήκαν την Νεκταρία μέσα στο χώρο του ξενοδοχείου σε σκαλιά κοντά στην πισίνα. Σύμφωνα με τις μάρτυρες, όταν ρώτησαν τον δράστη τι έκανε στην Νεκταρία, εκείνος απάντησε με ψυχραιμία «Είχαμε προηγούμενα». Έπειτα, προσπάθησε να φύγει με τη μηχανή του η οποία όμως δεν έπαιρνε μπροστά, οπότε κατευθύνθηκε πεζός σε βραχώδη περιοχή κοντά στο σημείο της γυναικοκτονίας απειλώντας επί 7 ώρες ότι θα αυτοκτονήσει. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο και προχώρησε σε διαπραγματεύσεις, καλώντας επίσης το μεγαλύτερο παιδί τους για να τον μεταπείσουν. Τελικά, παραδόθηκε και συνελήφθη. Αναφέρεται ότι είχε δηλώσει την πρόθεσή του να τη σκοτώσει όταν έμαθε ότι η Νεκταρία επιχειρούσε να προχωρήσει στη ζωή της. Φίλη και συνάδελφος της Νεκταρίας ανέφερε ότι όπως γνώριζε, η γυναίκα είχε απευθυνθεί στην αστυνομία του Λασιθίου τουλάχιστον δύο φορές. Η τελευταία φορά ήταν μια εβδομάδα πριν την γυναικοκτονία. Αναφέρεται επίσης, ότι και μία από τις κόρες τους είχε καταγγείλει τον πατέρα της για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της μητέρας της. Ο δράστης έχει κριθεί προφυλακιστέος.

29-10-2021

Ιστιαία, Εύβοια

Γυναίκα 80 ετών δολοφονήθηκε από άνδρα 24 ετών σε συνθήκη ληστείας, η οποία εντοπίστηκε αναίσθητη μέσα στα αίματα στην αυλή του σπιτιού της. Η γυναίκα βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, ο δράστης την χτύπησε και την έσπρωξε με αποτέλεσμα η γυναίκα να πέσει στο έδαφος. Τελικά εισέβαλε στο σπίτι και έκλεψε χρήματα. Συνελήφθη λίγο αργότερα σε καταυλισμό Ρομά και έφερε υπολείμματα αίματος στα παπούτσια του. Αρχικά δεν παραδέχθηκε τη δολοφονία της γυναίκας αλλά μόνο ότι διέρρηξε το σπίτι της, τελικά όμως, ομολόγησε την πράξη του.

29-10-2021

Νέα Ιωνία, Βόλος

Η Ευθυμία Αβραμίδου-Αλεξούλη, 75 ετών, βρέθηκε νεκρή στην υπόγεια αποθήκη της πολυκατοικίας όπου διέμενε στις 6 Νοεμβρίου. Είχε δηλωθεί ως εξαφανισμένη από τους οικείους της το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου καθώς δεν είχε δώσει σημεία ζωής αφότου είχε φύγει από το σπίτι της το πρωί εκείνης της ημέρας. Ο 39χρονος βαφτισιμιός της γυναίκας κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε το έγκλημα χωρίς όμως να παραδοθεί ή να αποκαλύψει πού βρίσκεται. Είπε ότι την επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ζήτησε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ κι όταν η γυναίκα αρνήθηκε, τη χτύπησε περίπου 20 φορές με σιδερένιο, αιχμηρό αντικείμενο. Έπειτα, την έκρυψε στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Οι Αρχές βρήκαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό άθικτο, συνεπώς πιθανότατα δεν κλάπηκαν χρήματα. Η γυναίκα διέμενε με τον 47χρονο γιο της, που είχε ψυχοκινητικά προβλήματα και ο οποίος, όπως και οι ένοικοι των υπόλοιπων διαμερισμάτων του ορόφου, δεν αντιλήφθηκαν τη γυναικοκτονία και τη μεταφορά της σορού της γυναίκας στο υπόγειο. Οι πληροφορίες λένε ότι η γυναίκα συντηρούσε τον 39χρονο βαφτισιμιό της, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είχε γίνει φορτικός και ζητούσε επίμονα χρήματα. Λίγες μέρες μετά, η ταυτοποίηση DNA έδειξε ότι ο δράστης είχε διαπράξει και άλλη γυναικοκτονία το 2009, όταν λήστεψε και δολοφόνησε γυναίκα 69 ετών στο σπίτι της με πολλαπλές μαχαιριές, τη Νίκη Μηλίνη, μητέρα του δικηγόρου του. Ο άνδρας  κατηγορείται για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή και για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Η δίκη του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022.

06-11-2021

Πολίχνη, Θεσσαλονίκη

Γυναίκα 47 ετών δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, 49 ετών, ο οποίος τη μαχαίρωσε είκοσι τρεις φορές, με κυνηγετικό μαχαίρι μέσα στο σπίτι τους. Η γυναίκα έφερε χτυπήματα στον θώρακα, την κοιλιά και τα πόδια. Ο δράστης  παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία (πήγε στους δικυκλιστές της ΔΙ.ΑΣ. στο Α.Τ. Λευκού Πύργου) και ομολόγησε την πράξη του (φέρεται να είπε «παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου»). Ο γιος τους, 20 ετών, δήλωσε ότι ο πατέρας του έπασχε από σχιζοφρένεια και ότι ίδιος είχε ζητήσει τη νοσηλεία του σε ανάλογο ίδρυμα, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε υποτροπιάσει. Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Στις 21.09.22 o 50χρονος δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση τριών ετών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στο δικαστήριο, ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Τόσο προανακριτικά όσο και ανακριτικά φέρεται να απολογήθηκε ότι προέβη στην πράξη του επειδή «η γυναίκα του τον απατούσε».

28-11-2021

Αγρίνιο

Γυναίκα 57 ετών, δολοφονήθηκε με μαχαίρι από τον  γιό της, 33 ετών. Τραυμάτισε στο πρόσωπο και τη γιαγιά του, 81 ετών, η οποία ήταν κατάκοιτη. Ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει από το παράθυρο του σπιτιού, τελικά όμως τον συνέλαβε η αστυνομία. Σύμφωνα με μαρτυρίες φαίνεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά ζητήματα. Η γυναίκα είχε υποβάλει μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία κατά τα έτη 2015 και 2017, οι οποίες είχαν οδηγήσει στη σύλληψή του και τις δύο φορές, ενώ το 2013 είχε συλληφθεί για βιασμό, παράνομη κράτηση και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Κρατούνταν στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού από το 2017 έως και το 2021, όταν και αποφυλακίστηκε, οκτώ ημέρες πριν τη δολοφονία της μητέρας του.

30-11-2021

Βλαχιώτης, Λακωνία

Η Ελόνα ήταν 36 ετών. Τη δολοφόνησε ο σύζυγός της, 40 ετών, στραγγαλίζοντάς τη μέσα στο σπίτι τους. Σε διπλανό δωμάτιο κοιμόντουσαν τα δύο παιδιά τους. Ο ίδιος ειδοποίησε την αστυνομία ομολογώντας την πράξη του, αναφέροντας ότι έπραξε έτσι μετά από έντονη λογομαχία και πιστεύοντας ότι τον απατούσε. Οι αστυνομικοί βρήκαν την γυναίκα χωρίς αισθήσεις, η οποία μετά διακομίστηκε στο κέντρο υγείας της περιοχή, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από την ομολογία του δράστη προέκυψε ότι η Ελόνα του είχε ζητήσει να χωρίσουν, που φαίνεται να ήταν ο λόγος του διαπληκτισμού. Ο δράστης βρίσκεται υπό κράτηση στην αστυνομία.

05-12-2021

Αλεξανδρούπολη

Η Τζεβριέ Εδινερλί, 29 ετών, ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της, Καδήρ, 31 χρονών, μέχρι θανάτου μέσα στο σπίτι τους, μπροστά στα τρία ανήλικα παιδιά τους και τον πατέρα του θύτη. Η γυναίκα εισήχθη στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στις 5 Δεκεμβρίου φέροντας βαριές σωματικές κακώσεις και σημάδια σε πρόσωπο και σώμα. Κατά την εισαγωγή της ο δράστης είπε ότι είχε πέσει από τη σκάλα, όμως η εξέτασή της από την αρχή παρέπεμπε σε βαρύ ξυλοδαρμό. Τέσσερις ημέρες αργότερα, μετά από αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, κατέληξε και ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε τις αρχικές υποψίες για ξυλοδαρμό στη νεκροτομή, αποδίδοντας τον θάνατο στη σύνθλιψη του ήπατος που συνέβη από πολλαπλά, ιδιαίτερα δυνατά χτυπήματα. Οι γονείς της γυναίκας, που προχώρησαν σε καταγγελία εναντίον του συζύγου της κόρης τους για πρόκληση σωματικών βλαβών, ανέφεραν ότι την είχε ξαναχτυπήσει και ότι την είχε απομακρύνει από την οικογένειά της απαγορεύοντας κάθε επαφή μαζί τους, ενώ οι γείτονες του ζευγαριού ανέφεραν κι εκείνοι ότι γινόταν συχνά βίαιος. Ο δράστης είχε συλληφθεί στο παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Αρχικά, τράπηκε σε φυγή και αργότερα συνελήφθη. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και μετά την απολογία του έχει προφυλακιστεί μέχρι τον προσδιορισμό δικασίμου.

09-12-2021

Νέα Μάδυτος, Βόλβη, Θεσσαλονίκη

Η Αλεξάνδρα Φουντούνα ήταν 55 ετών. Τη δολοφόνησε ο εν διαστάσει σύζυγός της, 56 ετών, στην περιοχή της Νέας Μαδυτού Θεσσαλονίκης, όπου είχε μετακομίσει πρόσφατα και έμενε με τον αδερφό της. Ο δράστης την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα στην πλάτη και στην κοιλιά μέσα σε ζαχαροπλαστείο. Αρχικά, τα Μ.Μ.Ε. ανέφεραν ότι δράστιδα ήταν μια γυναίκα και συγκεκριμένα συγγενικό πρόσωπο του εν διαστάσει συζύγου του θύματος, η μητέρα του. Η παρανόηση συνέβη καθώς ο δράστης φορούσε ρούχα που παρέπεμπαν σε γυναίκα. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, ο δράστης συνελήφθη και ομολόγησε στις αρχές.

13-12-2021

Πραιτωρία, Ηράκλειο Κρήτη

Γυναίκα 70 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα από τον γιό της, 49 ετών μέσα στο σπίτι της, ο οποίος τη χτύπησε τη στο κεφάλι και το πρόσωπο. Είχε προηγηθεί καβγάς μεταξύ του γιού και των γονιών του, κατά τον οποίο ο πρώτος χειροδίκησε εναντίον του πατέρα του. Στην απολογία του ο δράστης υποστήριξε ότι είναι αθώος και ότι μπαίνοντας στο σπίτι βρήκε αναίσθητη τη μητέρα του στο πάτωμα και προσπάθησε μαζί με τον πατέρα του να τη συνεφέρουν. Ο άνδρας είχε συλληφθεί το 2013 με κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, έχοντας τραυματίσει σοβαρά την αδερφή του. Ασκήθηκε σε βάρος του για τη γυναικοκτονία της μητέρας του ποινική δίωξη για θανατηφόρα σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή κατ’ εξακολούθηση.

28-12-2021

Κοσμάτι, Γρεβενά

Γυναίκα 83 χρονών στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου από τον 59χρονο γιο της το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου. Ο 59χρονος κάλεσε σε γραφείο κηδειών το βράδυ της ίδιας μέρας για να ενημερώσει ότι η μητέρα του πέθανε ξαφνικά και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κηδεία της και για τον ίδιο λόγο επισκέφθηκε και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Παρ’ όλα αυτά, η ιατροδικαστική έκθεση την Τετάρτη 15/12 έδειξε ότι ο θάνατός της προήλθε από ασφυξία, και συγκεκριμένα συμπίεση λαιμού, ενώ ευρήματα έδειξαν και ότι προτού τη δολοφονήσει, την είχε βιάσει. Σύμφωνα με τον δράστη, που ομολόγησε το έγκλημα, τον έπιασε «αμόκ» επειδή η μητέρα του έκαψε το φαγητό. Το 1993 είχε δολοφονήσει τη γιαγιά του, έγκλημα για το οποίο είχε καταδικαστεί και είχε φυλακιστεί στις φυλακές Λάρισας. Τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν με ψυχολογικά προβλήματα και αναφέρουν ότι στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές δομές. Έχει προφυλακιστεί και διώκεται για δύο πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και μία πλημμεληματικού, ειδικότερα, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για βιασμό. Όσον αναφορά την τρίτη κατηγορία διώκεται για άσκηση βίας κατά υπαλλήλων. Δεν αποδέχεται τον βιασμό και την άσκηση βίας κατά των υπαλλήλων, ενώ έχει ομολογήσει τη δολοφονία.

14-12-2021

Ιωάννινα

H Eve-Suzanne Noutsos, 79 ετών, δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της Σπύρο Νούτσο, 69 ετών, ο οποίος την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου στο διαμέρισμα στο οποίο διέμεναν. Είχε προηγηθεί καβγάς μεταξύ τους. Η γυναίκα έφερε μώλωπες στο κεφάλι από τα χτυπήματα που δέχθηκε. Ο δράστης ισχυρίστηκε αρχικά ότι η σύζυγός του έπεσε και χτύπησε μόνη της, ζητώντας από μία γειτόνισσα να καλέσει το ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε το θάνατό της. Στη συνέχεια, ομολόγησε τη δολοφονία στην αστυνομία που είχε κληθεί από το ΕΚΑΒ, περιγράφοντας ότι καβγάδισαν και ότι τη χτύπησε επανειλημμένα. Είπε ότι δεν σκόπευε να την σκοτώσει. Σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία και του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων.

20-02-2022

Τούμπα, Θεσσαλονίκη

Η Βίκυ (Ευρυδίκη) Μπαζούκη ήταν 40 ετών. Τη δολοφόνησε ο πρώην σύντροφός της, Λεοντής Βορριάς, 42 ετών, πυροβολώντας με καραμπίνα μέσα στο ουζερί της, παρουσία των παιδιών της και των πελατών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί. Κατά τον πυροβολισμό τραυματίστηκε η κόρη της Βίκυς. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοκτόνησε. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όμως τελικά κατέληξε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο γυναικοκτόνος την παρενοχλούσε πολύ καιρό λόγω της απόφασή της να διακόψουν τη σχέση τους. Η ίδια είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι ο δράστης ήταν μέλος της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

03-03-2022

Χρυσοχώρι, Καβάλα

Γυναίκα 83 ετών, δολοφονήθηκε από τον εγγονό της 23 ετών. Έφερε σημάδια από χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπό της, λόγω του θανάσιμου ξυλοδαρμού της από τον δράστη. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά μέσα ο άντρας είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία παλαιότερα, επειδή κακοποιούσε την γιαγιά του για να του δώσει χρήματα. Τα ΜΜΕ τόνισαν την ύπαρξη ψυχιατρικού ιστορικού του εγγονού. Η γυναίκα κακοποιούνταν και από τον γιο της, 62 ετών. Η ηλικιωμένη φαίνεται να συντηρούσε την οικογένεια με τη σύνταξή της και είχε αναλάβει τη συνολική φροντίδα του γιου, του εγγονού και του σπιτιού. Η συστηματική κακοποίηση της γυναίκας ήταν γνωστή τόσο στην αστυνομία όσο και στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία είχε επαφή με την οικογένεια μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και σχηματίστηκε σε βάρος του ποινική δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο, ενδοοικογενειακή βία και παραβίαση δικαστικών αποφάσεων.

14-03-2022

Καβάλα

Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαΐου η 43χρονη Αΐντα δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον 55χρονο σύζυγό της μέσα στο φαρμακείο που εκείνη διατηρούσε. Είχαν δύο ανήλικα παιδιά, 6 και 10 ετών. Αρκετές ώρες μετά τη γυναικοκτονία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο 55χρονος αυτοτραυματίστηκε με αιχμηρό αντικείμενο στον λαιμό και τα χέρια και κάλεσε την αστυνομία, ομολογώντας το έγκλημα. Δήλωσε ότι τον πρόσβαλε, ότι του είπε πως θέλει να χωρίσουν και ότι τη σκότωσε γιατί φοβήθηκε ότι δε θα τον αφήνει να βλέπει τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας της Αΐντα και φίλες της, ο δράστης της ασκούσε λεκτική βία, την απειλούσε και τη ζήλευε και υπάρχουν στοιχεία για βίαιη συμπεριφορά σε προηγούμενες συντρόφους του, μία εκ των οποίων είχε υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα. Ο καθ’ ομολογία δράστης αρχικά νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και στη συνέχεια, προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Αναμένεται η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

05-05-2022

Παλαιό Φάληρο

Γυναίκα 78 χρόνων δολοφονήθηκε από τον γιο της, 48 χρόνων. Τη μαχαίρωσε στο θώρακα, έπειτα επιχείρησε να αυτοκτονήσει και τελικά έβαλε φωτιά στο σπίτι προκειμένου να σκοτωθούν και οι δύο. Σύμφωνα με  δημοσιογραφικές πληροφορίες,  ο άνδρας φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Έχει συλληφθεί και έχει ζητηθεί ψυχιατρική εξέταση.

14-05-2022

Σαλαμίνα

Γυναίκα 77 ετών δολοφονήθηκε από τον γιο της, 57 ετών, μέσα στο σπίτι τους, με εμφανείς εκδορές και χτυπήματα στο κεφάλι. Ο δράστης συνέχισε να διαμένει στο σπίτι μετά το έγκλημα. Οι γείτονες ανησύχησαν που δεν είδαν τη γυναίκα και κάλεσαν την αστυνομία. Αναφέρεται ότι ο δράστης αντιμετώπιζε ψυχιατρικές διαταραχές. Δήλωσε ότι η μητέρα του δεν τον άφηνε να βγει από το σπίτι. Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα για ανθρωποκτονία με πρόθεση και συνελήφθη.

28-05-2022

Αίγινα

Η  Μαρία Μπονίκου 73 ετών δολοφονήθηκε από τον 46 ετών γιο της στο σπίτι της. Βρέθηκε από την εξαδέλφη της μισόγυμνη, πεσμένη μπρούμυτα με πολλαπλές μαχαιριές από δυο μαχαίρια που βρέθηκαν δίπλα της και με σακούλα στο κεφάλι. Όπως η γυναίκα είχε εκμυστηρευτεί στο παρελθόν, την απειλούσε συχνά και τον φοβόταν. Ο δράστης συνελήφθη μετά από λίγες ώρες όντας σε ψυχωσική κρίση. Αναφέρεται ότι αντιμετώπιζε ψυχιατρικές διαταραχές.

04-06-2022

Προσοτσάνη, Δράμα

Η 59χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με καραμπίνα από τον σύζυγο της 64χρ. στο σπίτι τους μετά από καβγά. Είχε κατατεθεί αίτηση διαζυγίου από την ίδια.  Στη συνέχεια, ο δράστης αυτοκτόνησε στο μπάνιο του σπιτιού. Είχε προσχεδιάσει τη γυναικοκτονία, επισκέφτηκε τις κόρες τους το προηγούμενο βράδυ κι άφησε στην εξώπορτα τα κλειδιά του σπιτιού για να τους εντοπίσουν. Αναφέρεται ότι ο ίδιος ήταν γνωστός επιχειρηματίας εστίασης στην περιοχή και όπως δήλωσαν οι περίοικοι δεν είχαν οικονομικά προβλήματα ή προστριβές και ο ίδιος δεν είχε «δώσει δικαιώματα». Στον τόπο έφτασε πρώτη η κόρη τους όταν δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους γονείς της και περίμενε τη μητέρα της η οποία φρόντιζε τα παιδιά της.

07-06-2022

Κουκάκι, Αθήνα

Η Κατερίνα, 46 ετών, δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, 53 ετών, ο οποίος τη μαχαίρωσε με κουζινομάχαιρο. Στη συνέχεια, την τύλιξε με κουρτίνα και την εγκατέλειψε στο σαλόνι. Τηλεφώνησε στον γιό τους λέγοντας «Σκότωσα τη μητέρα σου» κι έφυγε από το σπίτι. Προηγήθηκε καβγάς μεταξύ τους, ο δράστης, πρώην αθλητής της πάλης, τη χτύπησε βάναυσα όταν είδε τις βαλίτσες της πρώην συντρόφου η οποία σκόπευε να φύγει. Ο ίδιος είχε φύγει από το σπίτι εδώ και δύο χρόνια κι ήταν σε διάσταση. Πρόσφατα είχε επιστρέψει στο σπίτι της χωρίς τη θέληση της, προκειμένου να την πείσει να μην προχωρήσουν σε διαζύγιο. Τη γυναίκα βρήκε ο γιός τους, 24 ετών. Ο δράστης αφού τράπηκε σε φυγή, προσπάθησε να ρίξει το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε σε βράχια κι όταν δεν τα κατάφερε, προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του. Στην απολογία του αναφέρεται πως δήλωσε: «Για τα παιδιά μου λυπάμαι και τη μάνα μου». Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για τα αδικήματα της οπλοχρησίας και προηγούμενων απειλών κατά της ζωής της συζύγου του. Είχαν δύο παιδιά τα οποία τον περιέγραψαν στις καταθέσεις τους, κακοποιητικό, ζηλόφθονο και βίαιο.

24-06-2022

Νεάπολη, Θεσσαλονίκη

Η 79χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι από τον 50χρονο γιό της και βρέθηκε στο διαμέρισμα της μέσα στη μπανιέρα με τα ρούχα της από τον άλλο γιό της, περίπου πέντε μέρες μετά. Ο δράστης παρέμενε στο διαμέρισμα αυτό το διάστημα. Οι γείτονες ανέφεραν συχνές προστριβές και φωνές της γυναίκας. Από την άλλη, τον περιέγραψαν κλειστό, ήσυχο και λιγομίλητο. Η ίδια φρόντιζε το γιό της ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα όπως σημειώνεται. Με εισαγγελική παρέμβαση ζητήθηκε η νοσηλεία του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ο δράστης ομολόγησε ενώ δήλωσε ότι δε θυμάται να το κάνει και τι ακριβώς συνέβη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο και παράνομη οπλοχρησία.

06-07-2022

Ηράκλειο, Κρήτη

Η 67χρονη γυναίκα χτυπήθηκε βάναυσα από τον γιο της, 42 χρόνων με ξύλινη επιφάνεια που πήρε από την ντουλάπα του σπιτιού μετά από λογομαχία. Αναφέρεται πως ο δράστης έπαιρνε ψυχιατρική αγωγή και είχε συχνούς καυγάδες με τη μητέρα του. Οι γείτονες την άκουσαν να ζητά βοήθεια και κάλεσαν την αστυνομία. Ο 42χρονος, πατέρας ανήλικου παιδιού, φέρεται να τσακώθηκε με τη σύζυγό του, έφυγε από το σπίτι και πήγε στο σπίτι της μητέρας του. Με εισαγγελική παρέμβαση ζητήθηκε ψυχιατρική εξέταση. Ο δράστης ομολόγησε και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με δόλο και μετά το τέλος της απολογίας του, κρίθηκε προφυλακιστέος.

06-07-2022

Ξηροχώρι, Χαλκηδόνα

Η γυναίκα, 84 ετών, δολοφονήθηκε από τον γιο της, 59 ετών, στο σπίτι όπου διέμεναν. Αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης και ήταν κατάκοιτη. Βρέθηκε το πρωί από τον άλλο της γιο, γυμνή στον διάδρομο του σπιτιού. Με βάση την ιατροδικαστική εξέταση, έφερε χτυπήματα και κακώσεις στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο στέρνο. Ο δράστης τη χτύπησε επανειλημμένα με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου (πιθανώς μπουκαλιού), την πάτησε στο στέρνο και την έπνιξε με τα χέρια. Στην ομολογία του είπε ότι το έκανε όταν η μητέρα του τον ξύπνησε και του ζήτησε ένα ποτήρι νερό. Έπειτα εκείνος επέστρεψε για ύπνο και την επόμενη μέρα κατάλαβε ότι είναι νεκρή. Τις επόμενες μέρες επιβεβαιώθηκε ο κατ’ εξακολούθηση βιασμός της πριν τη δολοφονία της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο δράστης είχε νοσηλευτεί επανειλημμένα  σε ψυχιατρική κλινική. Αναφέρθηκε επίσης εξάρτηση από το αλκοόλ. Συνελήφθη, ομολόγησε την πράξη του και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, ενδοοικογενειακή βία κατά συρροή και βιασμό κατ’ εξακολούθηση.

26-07-2022

Άνω Μαλάκι, Ρέθυμνο

Η Γεωργία, 56 ετών, δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, 60 χρονών, όταν του ζήτησε να χωρίσουν μετά από κάποιους μήνες που βρίσκονταν σε διάσταση. Τη μαχαίρωσε στον λαιμό και στη συνέχεια έφυγε από το σπίτι. Πήρε τηλέφωνο τον γιο του και του είπε «σκότωσα τη μητέρα σου».  Ο γιος τους, 31 χρονών, βρήκε τη μητέρα του στην κουζίνα του σπιτιού και ειδοποίησε την αστυνομία. Μετά από λίγες ώρες, ο δράστης παραδόθηκε και ομολόγησε. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοκατοχή. Είχαν τρία ακόμα ανήλικα παιδιά.

31-07-2022

Τσιλιβή, Ζάκυνθος

Η Ελεονώρα ήταν 41 ετών και εργαζόταν ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου. Δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, 50 ετών. Την ξυλοκόπησε και στη συνέχεια τη μαχαίρωσε. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τους γείτονες όταν άκουσαν τις φωνές της. Τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε. Ο δολοφόνος έφυγε από το σπίτι και την επόμενη μέρα συλλήφθηκε στην οικοδομή όπου δούλευε. Η Ελεονώρα κακοποιούνταν συστηματικά από τον δράστη. Είχαν προηγηθεί δύο μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία. Η πρώτη υποβλήθηκε στις 18 Ιουνίου 2022. Σύμφωνα με εισαγγελική απόφαση ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος με εντολή «να μην διαμένει και προσεγγίζει τη συζυγική εστία». Λίγο καιρό αργότερα, η γυναίκα φαίνεται να του επέτρεψε να μείνει στο σπίτι επειδή «τον λυπήθηκε» όπως ανέφεραν γείτονες. Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε την ίδια ημέρα που διαπράχθηκε η γυναικοκτονία μετά από έναν ακόμα βάναυσο ξυλοδαρμό. Φέρεται ότι δήλωσε: «Μετανιώνω αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Με απατούσε και έχασα τον έλεγχο». Είχαν τρία παιδιά.

01-08-2022

Περιστέρι, Αθήνα

Η 17χρονη Νικολέτα δολοφονήθηκε με ασφυκτικό θάνατο από τον 20χρονο σύντροφό της οποίος καταζητείται. Ο δράστης την έδεσε στο κρεβάτι και στη συνέχεια της έκλεισε το στόμα και τη μύτη με τα χέρια ή πιθανώς με μαξιλάρι. Μώλωπες στο σώμα της έδειξαν πως πάλεψε για να ξεφύγει. Ο καταζητούμενος φιλοξενούνταν στο σπίτι της στο οποίο διέμενε με την αδελφή και τη μητέρα της. Δολοφόνησε τη Νικολέτα όταν του ζήτησε να χωρίσουν και να της δώσει τα κλειδιά του σπιτιού. Στη συνέχεια, μάζεψε τα πράγματά του, επέστρεψε στο σπίτι όπου διέμενε και ανακοίνωσε στους συγκατοίκους του ότι θα φύγει από τη χώρα. Αναφέρεται ότι τρεις άντρες είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά τη γυναίκα και τον μικρότερο αδερφό της, στην ηλικία των 11 και 8 ετών αντίστοιχα, στο χωριό όπου διέμεναν. Οι δράστες καταδικάστηκαν. Η οικογένεια αναγκάστηκε να μετακινηθεί στην Αθήνα λόγω του στιγματισμού. Ο δράστης συνελήφθη στη Β. Μακεδονία στις 06.08.2022, ομολόγησε και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο και, μη αναγνωρίζοντάς του κανένα ελαφρυντικό, του επέβαλε ισόβια κάθειρξη.

02-08-2022

Κυψέλη

Κατά τις μεσημεριανές ώρες, 36χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από 37χρονο άντρα με πολλαπλές μαχαιριές σε οδό της περιοχής. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες ως προς τη σχέση μεταξύ θύτη και θύματος, καθώς και ως προς το τι ακριβώς συνέβη στις 28/8. Κάποια ΜΜΕ αναφέρουν δηλώσεις του θύτη ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση, ότι τα τελευταία δύο χρόνια τού υποσχόταν πως άφηνε τον σύζυγό της και θα ζούσε μαζί του και ότι για αυτό του ζητούσε ως αντάλλαγμα χρήματα, που συνολικά έφταναν ως τα 20.000 ευρώ. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τον ίδιο δεν είχαν ερωτική σχέση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο σύζυγος του θύματος γνώριζε ότι εκείνη είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον 37χρονο και ότι ύστερα υπήρξε ο διαπληκτισμός που οδήγησε στη γυναικοκτονία, ενώ άλλες αναφέρουν ότι ο σύζυγός της και η ίδια τον κάλεσαν σπίτι τους για να του δηλώσουν ότι δε θα φύγει μαζί του και ότι δε θα του δώσουν πίσω τη χρηματική οφειλή. Κατά την ανάκριση παραδέχτηκε το έγκλημα, αναφέροντας ως κίνητρο οικονομικούς λόγους και συγκεκριμένα ότι η γυναίκα του χρωστούσε 20.000 ευρώ. Η αστυνομία δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να διερευνήσει περαιτέρω τις σχέσεις της γυναίκας, του συζύγου της και του δράστη. Έχει προφυλακιστεί και αντιμετωπίζει την κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

28-08-2022

Κέρκυρα

Γυναίκα 93 ετών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Από την ιατροδικαστική εξέταση προκύπτει ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού, ενώ έφερε μώλωπες και αιματώματα στους καρπούς της, κάτι που μαρτυρά πάλη με τον δολοφόνο της. Καθώς δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στο σπίτι ή απόπειρας ληστείας, εικάζεται ότι η δολοφονία έγινε από οικείο πρόσωπο της γυναίκας. Η γυναίκα έμενε με τον γιο της στο ίδιο σπίτι, οποίος την ημέρα που βρέθηκε νεκρή απουσίαζε και αποτελεί τον βασικό ύποπτο. Διενεργείται ανακριτική έρευνα στο φιλικό και συγγενικό περιβάλλον της, παρόλα αυτά δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη κατηγορία. Τον Φεβρουάριο του 2023, έξι μήνες μετά τη γυναικοκτονία, συνελήφθη ο γιός της, 64 ετών. Λόγω βεβαρημένου ψυχιατρικού ιστορικού, μετά από εισαγγελική παρέμβαση ο δράστης μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική δομή.

29-08-2022

Λάρισα

Η σορός μιας 35χρονης γυναίκας εντοπίστηκε σε υπόγειο διαμέρισμα στην Λάρισα, τυλιγμένη σε πάπλωμα και σε προχωρημένη αποσύνθεση, καθώς ο θάνατός της εκτιμάται από την Ιατροδικαστική υπηρεσία ότι είχε τελεστεί περίπου μία εβδομάδα πριν, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ο θάνατός της προήλθε από χτυπήματα στο κεφάλι με άγνωστο αντικείμενο. Ο 27χρονος σύντροφός της, που αποτελεί τον κύριο ύποπτο για τη δολοφονία της, αγνοείται και θεωρείται πιθανό να έχει διαφύγει ήδη από την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, το θύμα και ο φερόμενος ως δράστης ήταν τοξικοεξαρτημένοι. Η 35χρονη είχε απευθυνθεί πολλές φορές στην αστυνομία για να καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία που της ασκούσε ο σύντροφός της χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για την δικαστική πορεία των υποθέσεων. Την ημέρα της δολοφονίας της ή λίγες ημέρες πριν είχε προβεί σε ακόμη μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία. Το θύμα είχε ένα ανήλικο παιδί 7 ετών, το οποίο διέμενε τα τελευταία χρόνια με τη γιαγιά του.

08-09-2022

Κομοτηνή

Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου η 55χρονη γυναίκα δέχτηκε επίθεση από τον 63χρονο σύζυγό της στο σπίτι τους, ο οποίος την περίλουσε με βενζίνη και έπειτα της έβαλε φωτιά. Ο δράστης κάποια στιγμή έσβησε τη φωτιά και κάλεσε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής με πάνω από 70% εγκαύματα σε πρόσωπο και σώμα. Έπειτα μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπου περίπου τέσσερις ημέρες μετά κατέληξε. Ο άνδρας δήλωσε ότι η σύζυγός του του είχε πει πως ήθελε να χωρίσουν και ότι είχε ενδιαφερθεί για κάποιον άλλον. Ας σημειωθεί ότι η γυναίκα ήταν ανάπηρη, έχοντας χάσει το πόδι της από διαβήτη. Είχε αρχικά συλληφθεί την Παρασκευή, επόμενη ημέρα του εγκλήματος, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ενώ τώρα αντιμετωπίζει κατηγορία για τετελεσμένη ανθρωποκτονία με δόλο.

12-09-2022

Λεκάνη, Καβάλα

Η Άννα Δημητριάδου Κρουσέ, 31χρ., γραφίστρια, είχε εγκατασταθεί πριν τέσσερα χρόνια στη Λεκάνη Καβάλας, από όπου καταγόταν για να γράψει το βιβλίο της αφιερωμένο στη ζωή του χωριού. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της, Χαράλαμπος Καστανίδης, 56 ετών, αφού πρώτα δολοφόνησε το 11 μηνών παιδί τους. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε μετά από δύο προσπάθειες. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, δολοφόνησε το παιδί με κυνηγετικά σκάγια για πουλιά και την Άννα με σκάγια για κυνήγι αγριογούρουνου και το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Ο δράστης οδήγησε αυτή και το παιδί σε ένα μαντρί στο βουνό. Πριν αυτοκτονήσει ενημέρωσε έναν ξάδερφό του. Το ζευγάρι είχε χωρίσει τον Ιούλιο και η Άννα έμενε στο σπίτι του παππού της. Είχε καταθέσει περιοριστικά μέτρα και υπήρχε διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της,  σκεφτόταν να επισκεφθεί με το παιδί της για κάποιο καιρό τη Γερμανία προκειμένου να διευθετήσει κληρονομικά ζητήματα μετά από τους πρόσφατους θανάτους της γιαγιάς της και του πατέρα της. Ο δράστης θεωρούσε ότι σκόπευε να εγκατασταθεί και να τον αποξενώσει από το παιδί. Βάσει δηλώσεων ατόμων του περιβάλλοντος της και του δικηγόρου της ο σύντροφός της είχε απειλήσει στο παρελθόν ότι θα σκοτώσει αυτή και το παιδί και θα αυτοκτονήσει και η ίδια φοβόταν. Η Άννα στην επιστολή της για αίτηση περιοριστικών μέτρων περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους ο σύντροφός της την εκμεταλλευόταν απασχολώντας τη ως βοηθό στην κτηνοτροφική του μονάδα, υποχρεώνοντάς τη να εκτελεί βαριές εργασίες ακόμη και όταν ήταν έγκυος (με αποτέλεσμα να γεννήσει 6 εβδομάδες νωρίτερα), αλλά και αφού γέννησε. Αναφέρει επίσης ότι όταν συνέλαβε, ο δράστης δεν ήθελε να κρατήσουν το παιδί, το οποίο όμως τελικά αναγνώρισε. Ο Χ.Καστανίδης είχε δυο παιδιά από προηγούμενο γάμο και εγγόνια. Οι σοροί της Άννας και του παιδιού μεταφέρθηκαν για ταφή στην Γερμανία κατόπιν εντολής της μητέρας της.

30-09-2022

Μπούκα Μεσσήνης

Η γυναίκα 61χρόνων δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της 81χρόνων, αγρότη και ψάλτη όταν τη χτύπησε με βαριοπούλα στο κεφάλι καθώς κοιμόταν. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε αυτοτραυματίζοντας το λαιμό του με μαχαίρι. Τους βρήκε ο ένας από τους δυο γιούς τους την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ότι ο πατέρας του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό και είχε ξαναπροσπαθήσει να αυτοκτονήσει. Επίσης, ότι οι γονείς του ήταν αγαπημένοι αλλά είχαν καβγάδες.

08-11-2022

Kαλυθιές Ρόδου

Η Φλώρα Καζέλλη, 75χρόνων, ασθενής και κατάκοιτη, δολοφονήθηκε δια πνιγμού με μαξιλάρι από τη γυναίκα που τη φρόντιζε, 45 ετών, μητέρα δυο παιδιών, των οποίων η επιμέλεια της έχει αφαιρεθεί. Το πρώτο ζει με τον πατέρα του και το δεύτερο σε ανάδοχη οικογένεια. Η τελευταία τηλεφώνησε στις 8.00 το πρωί στην αστυνομία και φαίνεται πως δήλωσε ότι σκότωσε την ηλικιωμένη γυναίκα γιατί δεν την άφηνε να κοιμηθεί και δεν άντεχε το μουρμουρητό της. Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε ένα γιό ο οποίος φιλοξενούνταν σε ίδρυμα. Στην ομολογία της η δράστιδα κατέθεσε ότι  φρόντιζε την ηλικιωμένη εδώ και ένα μήνα μετά από επικοινωνία που είχε με  την ανιψιό της.  Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να μου δίνει 500 ευρώ το μήνα, θα έμενα μέσα στο σπίτι μαζί της, αυτός θα έφερνε τα τρόφιμα και ότι άλλο χρειαζόμουν και ξεκίνησα να μένω εκεί μαζί της. Ήταν παράξενη είχε ιδιοτροπίες, την πρόσεχα πολύ καλά και πίναμε καφέ μαζί και τα βρίσκαμε. Όταν ήμουν στη Λέρο, όπως προανέφερα ο γιατρός είχε γράψει στο βιβλιάριο ότι έχω σχιζοφρένια και ότι θα πρέπει να παίρνω φάρμακα. Εγώ επειδή όταν πίνω τα χάπια δε μπορώ να κάνω δουλειές και αισθάνομαι εξάντληση δεν τα έπινα, τα παρατούσα και που και που έπινα από κανένα . Αυτή την περίοδο δεν έπινα τα φάρμακα. Και η αδερφή μου όταν με ρωτούσε αν πίνω τα φάρμακα μου της απαντούσα ότι τα πίνω. Χθες το βράδυ δεν ήμουν καλά, ήπια ένα φάρμακο και ξάπλωσα να κοιμηθώ μαζί με την 75χρονη καθώς κοιμόμαστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι». Εγώ λυπάμαι για όλα αυτά που έκανα, δεν ήθελα να κάνω κακό στη γυναίκα. Όλα έγιναν γιατί έκοψα τα φάρμακα και πρέπει να τιμωρηθώ. Αυτό δεν το έκανα γιατί είχα κακία απέναντί της, το έκανα γιατί έκοψα τα φάρμακα. Ζητώ συγνώμη. Πάνω στα νεύρα μου όπως βάσταγα το μαξιλάρι δεν θυμάμαι πόση ώρα πήρε όλο αυτό» (πηγή: https://www.iefimerida.gr/ellada/rodos-dolofonia-oikiaki-boithos-omologia). Της ασκήθηκε από την αρμόδια εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. 

 

Η δράστιδα νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Λέρου όταν προσπάθησε να πνίξει το γιό της όταν ήταν ενός έτους. 

 

Στην κατάθεση της ανέφερε επίσης ότι ευθύνεται για το θάνατο τριών γυναικών που φρόντιζε. Πιο συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι  στη Λέρο το 2011, φρόντιζε την 63χρονη τότε Ειρήνη Περγαμάλη. Κοιμόταν μαζί της όπως περιέγραψε κι ένα μεσημέρι πήρε μια σύριγγα έβαλε μέσα νερό και χάπια της πίεσης και της το έδωσε γιατί αρνούνταν να τα πάρει.

 

Πριν δυο χρόνια ανέλαβε τη φροντίδα της 86χρονης Βασιλώς Σολδάτου έναντι αμοιβής 650 ευρώ. Κοιμόντουσαν μαζί σε δύο ενωμένα μονά κρεβάτια και της κρατούσε το χέρι. Έβαλε σε σύριγγα γιαούρτι και ζάχαρη ή μέλι και της το έδωσε. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε η ηλικιωμένη στο νοσοκομείο και πέθανε μια εβδομάδα μετά, τον Ιανουάριο του 2022, στην πόλη της Ρόδου. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σκοπό να την σκοτώσει και ότι της έδωσε το συγκεκριμένο μείγμα γιατί δεν έτρωγε επειδή είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

 

Στη συνέχεια, ανέλαβε την φροντίδα της 70χρονης Θεοδοσίας Τοκούζη στο Φαληράκι Ρόδου, η οποία έπασχε από άνοια, ήταν παχύσαρκη και κατάκοιτη. Υποστήριξε ότι τη χτυπούσε γιατί δεν έτρωγε το φαγητό της.  Είχε σταματήσει να λαμβάνει την αγωγή της για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας και νεύριαζε εύκολα όπως δήλωσε η 45χρονη. Ανέφερε ότι ευθύνεται για τον θάνατό της, το Μάρτιο του 2022 γιατί την είχε χτυπήσει στο κεφάλι και δεν την έτρεφε σωστά. Ωστόσο,  οι  συγγενείς της ηλικιωμένης δήλωσαν ότι ο θάνατός της παρήλθε έπειτα από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όχι στις πέντε ημέρες που υποστηρίζει η 45χρονη, και δήλωσαν ότι απομάκρυναν τη φροντίστρια  νωρίτερα από τον χρόνο που απεβίωσε η ηλικιωμένη ασθενής.

 

Συγγενείς της 86χρονης Βασιλώς Σολδάτου και της 70χρονης Θεοδοσίας Τοκούζη διαψεύδουν ότι η 45χρονη τις δολοφόνησε και θεωρούν βέβαιο ότι η ομολογία της σχετίζεται με ιδεοληπτικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. 

 

Έχει ξεκινήσει προανακριτική εξέταση για την ομολογία του θανάτου των τριών ηλικιωμένων γυναικών που φρόντιζε η 45χρονη γυναίκα.

22-11-2022

Καμίνια, Πειραιάς

Η Χρύσα ήταν 19 ετών και εργαζόταν σε νυχτερινό κέντρο στην Καλλιθέα. Τη δολοφόνησε ο σύντροφός της, 25 ετών, μπάρμαν,  πυροβολώντας τη στο κεφάλι, καθισμένη στον καναπέ, στο σπίτι που έμεναν, αργά το βράδυ. Σύμφωνα με την απολογία του, τη σκότωσε σε καβγά γιατί όπως ανέφερε «θόλωσε». Το πρωί, αρκετές ώρες μετά τη γυναικοκτονία, ο δράστης εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε την πράξη του. Ανέφερε πως ήταν υπό την επήρειά κοκαΐνης και μετά το έγκλημα πήγε μια βόλτα με το αυτοκίνητο μέχρι να συνέλθει. Φαίνεται πως χρησιμοποίησε σιγαστήρα και έριξε δυο σφαίρες. Η αστυνομία βρήκε το πτώμα της κοπέλας στον καναπέ σκεπασμένο με σεντόνι και το όπλο στην κατάψυξη. Την είχε απειλήσει και παλιότερα και καυγάδιζαν συχνά. Του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

03-12-2022

Μαρούσι, Αττική

Η 22χρονη Μάγια δολοφονήθηκε με περισσότερες από σαράντα μαχαιριές από την 17χρονη σύντροφό της κατά τη διάρκεια έντονου καυγά που ξέσπασε έπειτα από την εκδήλωση της επιθυμίας της πρώτης να διακόψουν τη σχέση τους. Ο πατέρας της δράστιδος κάλεσε τις Αρχές μόλις διαπίστωσε το τι είχε συμβεί. Η 17χρονη οδηγήθηκε στις Αστυνομικές Αρχές σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπου και ομολόγησε την τέλεση του αδικήματος. Η οικογένειά της αλλά και η ίδια δήλωσαν ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών ανηλίκων πως πάσχει από χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα.

10-12-2022

Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Η 60χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον 29χρονο γιο της με πολλαπλές μαχαιριές. Οι αστυνομικές αρχές κλήθηκαν το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου, από γείτονες που άκουσαν τον έντονο καυγά. Το θύμα είχε ήδη αποβιώσει ενώ ο δράστης ομολόγησε τη διάπραξη του εγκλήματος και συνελήφθη. Εκτός από φραστικό επεισόδιο φαίνεται πως υπήρξε και άσκηση βίας σε βάρος του θύματος πριν τις μαχαιριές που προκάλεσαν τον θάνατο. Έπειτα από εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική, όπου κρατείται έως σήμερα καθώς φαίνεται να πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα.

21-12-2022

Φράγμα Αλιάκμονα, Βέροια

Το κοριτσάκι, 11 μηνών, πνίγηκε στα νερά του Αλιάκμονα όταν το έριξε στο φράγμα η μητέρα του, Ελευθερία, 29 ετών, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ίδια αρχικά το αρνήθηκε και φέρεται να δήλωσε ότι μπουσούλησε κι έπεσε στο νερό. Η γυναίκα φαίνεται πως πήρε ταξί από το χωριό Σταυρό Ημαθίας στις 31 Δεκεμβρίου, με το παιδί και κατευθύνθηκαν προς το φράγμα. Στη συνέχεια, έφυγε για την Αλεξάνδρεια, διέμεινε σε ξενοδοχείο, όπου πέρασε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και μόλις ξημέρωσε επέστρεψε στο σπίτι όπου ζούσαν με τη μητέρα της και τον παππού της. Σύμφωνα με μαρτυρίες η δράστιδα φρόντιζε το παιδί και η ίδια φαίνεται πως δήλωσε πως το παιδί δεν το ήθελε κανείς, γιατί ήταν εκτός γάμου κι ότι το σκότωσε για να εκδικηθεί τον πατέρα του. Αναφέρθηκε ότι η γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα και ότι είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του κοριτσιού δεν το είχε αναγνωρίσει και καταλογίζει την ευθύνη στη δράστιδα γιατί όπως λέει, δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Ο Εισαγγελέας Βέροιας της άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γιαννιτσών έκρινε τη μητέρα ένοχη για ανθρωποκτονία, αναγνωρίζοντας με πλειοψηφία μειωμένο καταλογισμό και κάνοντας λόγο για επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση. Της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

01-01-2023

Νίκαια, Αθήνα

Η 54χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της 50 χρόνων, στο σπίτι τους με στραγγαλισμό αφού πρώτα τη χτύπησε. Ο ίδιος τηλεφώνησε μεθυσμένος στην αστυνομία στις 5.30 το πρωί λέγοντας «Ελάτε, σκότωσα τη γυναίκα μου». Ο δράστης φαίνεται πως κακοποιούσε συστηματικά τη γυναίκα. Τουλάχιστον δύο φορές, το 2017 και το 2019 ο δράστης είχε οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα για ενδοοικογενειακή βία χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια ήταν η ποινική του μεταχείριση στη συνέχεια. Υπάρχουν αναφορές ότι η γυναίκα δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη του. Φέρεται πως αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα, έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν στο Δαφνί. Σημειώνεται επίσης η εξάρτηση του από το αλκοόλ. «Όπως κάθε φορά που μαλώναμε, είχα πιει κιόλας, τσακωθήκαμε και την σκότωσα» δήλωσε ο ίδιος. Έχουν μια ανήλικη κόρη, 12 ετών  η οποία δεν βρισκόταν στο σπίτι. Κατά την προσαγωγή του, ο δράστης έπαθε επιληπτική κρίση και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Την επομένη όταν πήρε εξιτήριο, του απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

22-01-2023

Καίσαρι, Κόρινθος

H 57χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τη μητέρα της, 89 ετών μετά από χτύπημα με μασιά.  Όταν μια γειτόνισσα που τους έφερνε φαγητό τακτικά, πήγε στο σπίτι, είδε την 57χρονη αιμόφυρτη στο κρεβάτι. Ρώτησε την 89χρονη κι εκείνη ομολόγησε ότι είχε χτυπήσει την κόρη της. Η γειτόνισσά κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου όπου κατέληξε. Όταν οι Αστυνομικές Αρχές πήγαν στο σπίτι διαπίστωσαν ότι η 89χρονη είχε καθαρίσει το χώρο και είχε πετάξει τα ματωμένα σεντόνια.  «Δεν με άκουγε, δεν καθόταν καλά», φέρεται να είπε. Σε βάρος της 89χρονης μητέρας έχει σχηματιστεί δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Ο ιατροδικαστής εντόπισε πολλά τραύματα από προηγούμενα χτυπήματα στο σώμα της 57χρονης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μητέρα και κόρη αντιμετώπιζαν ψυχιατρικά προβλήματα. Ντόπιοι δήλωσαν ότι οι δύο γυναίκες ζούσαν απομονωμένες και κλεισμένες στο σπίτι χωρίς κοινωνικές επαφές και ότι δεν υπήρχαν άλλοι κοντινοί συγγενείς. Την ημέρα της γυναικοκτονίας, στις 6 το απόγευμα ακούστηκαν πάλι φωνές από το σπίτι, όπως είπαν.

15-03-2023

Χαλκηδόνα, Θεσσαλονίκη

Η σορός γυναίκας 71 ετών εντοπίστηκε από περαστικό νωρίς το πρωί της 4ης Απριλίου 2023, εντός σταθμευμένου ΙΧ αυτοκινήτου και συγκεκριμένα στη θέση του/της συνοδηγού. Ο θάνατος της γυναίκας προήλθε από πυροβολισμό εξ επαφής στο κεφάλι με κυνηγετική καραμπίνα. Εξαιτίας αυτού (είδος όπλου, εξ επαφής πυροβολισμός) οι Αρχές αντιμετώπισαν, αρχικά, δυσκολίες στην αναγνώριση της ταυτότητας του θύματος. Ως ύποπτος για την τέλεση του εγκλήματος κρίθηκε ο 34 χρονος γιος του θύματος, ο οποίος αγνούταν από τις 4-4-2023. Τα ΜΜΕ, με επίκληση πληροφοριών από μάρτυρες, ισχυρίστηκαν, αρχικά, πως μεταξύ της γυναίκας και του γιου της υπήρχαν οικονομικές διαφορές ή πως ο δράστης σκότωσε τη μητέρα του επειδή δεν του έδωσε χρήματα. Στο σπίτι του εντοπίστηκε χειρόγραφη επιστολή με την οποία ζητούσε συγγνώμη από τους οικείους τους και από τον Θεό, εξηγούσε πως ο ίδιος βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δε μπορούσε να αντέξει τα ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα της μητέρας του. Στο σπίτι του βρέθηκε, επίσης, καραμπίνα με χαρακτηριστικά παρόμοια με το όπλο του εγκλήματος. Στις 22-4-2023 εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και ομολόγησε την διάπραξη του εγκλήματος. Στην απολογία του ο δράστης διέψευσε τις υποθέσεις περί οικονομικών διαφορών και ισχυρίστηκε πως δολοφόνησε τη μητέρα του έπειτα από βόλτα τους στον Κορινό Πιερίας, έπειτα από έντονες εκκλήσεις της ίδιας “να την λυτρώσει”. Έπειτα εγκατέλειψε τη σορό της σε αυτοκίνητο στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου και εντοπίστηκε. Ισχυρίστηκε, επίσης, πως έφερε το όπλο μαζί του με σκοπό να αυτοκτονήσει και όχι να δολοφονήσει τη μητέρα του, το οποίο προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να κάνει όλο αυτό το διάστημα. Έπειτα από την απολογία του ενώπιον του Ανακριτή Κατερίνης κρίθηκε προφυλακιστέος. Η δικαστική απόφαση για τον 35χρονο εκδόθηκε στα τέλη Μαΐου του 2024. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με δόλο και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και εννέα μηνών. Του αναγνωρίστηκε μειωμένος καταλογισμός κατά την τέλεση της πράξης, όπως και το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Το δικαστήριο φαίνεται να ακολούθησε την πρόταση της Εισαγγελέως, δεχόμενο τον ισχυρισμό του 35χρονου, ότι κατά το έγκλημα βρισκόταν σε κατάσταση ψυχικής διαταραχής.

03-04-2023

Στρατονίκη, Χαλκιδική

Η 39χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγο της 36 ετών εν ψυχρώ έχοντας στην αγκαλιά τον γιό τους, με καραμπίνα με τέσσερεις πυροβολισμούς σε όλο το σώμα, στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο, στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού όπου κατέφυγε, προφανώς μετά από διαπληκτισμό. Στη συνέχεια, ο δράστης αυτοκτόνησε στην κρεβατοκάμαρα βάζοντας την καραμπίνα στο στόμα. Ο 8χρονος γιός τους καθώς ήταν στην αγκαλιά της μητέρας του, τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του. Υποβλήθηκε σε πολλαπλά χειρουργεία για την αποκατάσταση του. Για περίπου πέντε ώρες το παιδί το οποίο αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, βρίσκονταν μέσα στο σπίτι, στον τόπο της γυναικοκτονίας μέχρι τις 11.00, όταν μπήκαν στο σπίτι συγγενείς. Η 12χρονη κόρη τους βρισκόταν στο σπίτι της γιαγιάς της. Λέγεται πως είχαν συχνούς καυγάδες και πως η γυναίκα ήθελε να φύγει, να πάρει τα παιδιά και να ζητήσει διαζύγιο.

22-05-2023

Κοζάνη

Την 89χρονη γυναίκα χτύπησε θανάσιμα ο γιός της 61 ετών στο σπίτι όπου διέμεναν. Έφερε κάκωση θώρακος με πολλαπλά κατάγματα πλευρών και εσωτερική αιμορραγία. Ο δράστης φέρεται ότι ήταν υπό την επιρροή αλκοόλ. Ο ίδιος κάλεσε το ΕΚΑΒ λέγοντας ότι βρήκε τη μητέρα του αναίσθητη. Όπως δήλωσαν περίοικοί αντιμετωπίζει ζητήματα αλκοολισμού κι έχει απασχολήσει τις τοπικές Αρχές λόγω βίαιης συμπεριφοράς. Σε βάρος του 61χρονου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο.

22-05-2023

Βαρβάκειος, Αθήνα

Η 60χρονη Χρυσή Μπέζα βρέθηκε νεκρή σε πάρκο, στη Βαρβάκειο αγορά. Έφερε  πολύ σφοδρά και πολλαπλά τραύματα στο λαιμό και στο υπόλοιπο σώμα από μαχαίρι. Στο χέρι της βρέθηκε κομμένο λουράκι τσάντας,  στοιχείο που ενδεχομένως παραπέμπει σε ληστεία. Ήταν τοξικοεξαρτημένη και γνωστή στην περιοχή όπου σύχναζε. Στις 25.05 συνελήφθη 42χρονος τοξικοεξαρτημένος άντρας ο οποίος ομολόγησε ότι τη σκότωσε. Φαίνεται πως δήλωσε: «Ζητώ συγγνώμη δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Ήμασταν ζευγάρι, έχουμε χωρίσει εδώ και καιρό αλλά διατηρούσαμε φιλικές σχέσεις». Σχετικά με την αρχική υπόθεση ληστείας, ανέφερε ότι μάλλον κάποιος άρπαξε την τσάντα της μετά τη γυναικοκτονία και ότι δεν την πήρε ο ίδιος. Από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων φάνηκε ότι αγόρασε μπουκάλι με νερό για να ξεπλύνει τα χέρια του από τα αίματα. Δημοσιεύματα γράφουν ότι τσακώθηκαν κατά τη χρήση στην πλατεία. Στο παρελθόν ο δράστης είχε απομακρυνθεί από δομή απεξάρτησης λόγω βίαιης συμπεριφοράς.

23-05-2023

Κως (στις 12 Ιουνίου δηλώθηκε η εξαφάνισή της και στις 18 Ιουνίου εντοπίστηκε η σορός)

Η 27χρονη Αναστάζια Ρουμπίνσκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε με ασφυκτικό τρόπο στην Κω όπου είχε φτάσει ένα μήνα πριν για να εργαστεί σε ξενοδοχείο. Αγνοούνταν από τις 12 Ιουνίου, όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της από τον σύντροφό της με τον οποίο ήρθαν μαζί στο νησί για να εργαστούν. Η σορός της εντοπίστηκε σε βαλτώδη νερά, μέσα σε σακούλα φύλαξης χαλιών, σκεπασμένη με κλαδιά στις 18 Ιουνίου στις Αλυκές της Κω. Οι έρευνες τείνουν στο ότι δράστης είναι 32χρονος άνδρας, εποχιακός εργαζόμενος στο νησί, ο οποίος φαίνεται να ήταν και ο τελευταίος που ήταν μαζί της πριν χαθούν τα ίχνη της. Σύμφωνα με μαρτυρίες βρέθηκαν σε μπαρ κι από εκεί έφυγαν μαζί. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι η γυναικοκτονία διαπράχθηκε σε εγκαταλειμμένο σπίτι κοντά στο σπίτι του βασικού ύποπτου. Ο άνδρας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Τόσο το γεγονός ότι οι αρχές πήραν DNA από τον προφυλακισμένο 32χρονο με καθυστέρηση, όσο και ότι η σορός η οποία βρέθηκε κάποιες ημέρες μετά τη δήλωση εξαφάνισής της, δεν είναι επαρκή στοιχεία για την ταυτοποίηση του DNA του 32χρονου, παρόλα αυτά πλήθος άλλων στοιχείων τείνουν στην κατηγορία του. Αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις σε ανακριτικό και δικαστικό επίπεδο.

12-06-2023

Αργυρούπολη, Αθήνα

Η 40χρονη Όλγα Δημητροπούλου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον σύντροφο της 47 ετών, προπονητή τζούντο, τις πρωινές ώρες στο διαμέρισμα τους με σοβαρές κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις και εγκεφαλικό αιμάτωμα.  Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο της μητέρας του. Στις 17 Ιανουαρίου παραδόθηκε στην αστυνομία. Η Όλγα νοσηλεύτηκε σε κώμα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εφτά μήνες με σοβαρά κινητικά προβλήματα και απώλεια λόγου. Στη συνέχεια, παρέμεινε σε κέντρο αποκατάστασης με κάποια σημάδια βελτίωσης ώσπου, 19 μήνες μετά τον τραυματισμό της, κατέληξε στις 28 Αυγούστου 2023 λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Στις 29 Μαρτίου 2023 αποδόθηκε στον δράστη η ποινή των 10 ετών κάθειρξης από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών χωρίς αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση αλλά το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ο ίδιος επικαλέστηκε ψυχιατρικό πρόβλημα και λήψη ψυχιατρικής αγωγής ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του αμφισβήτησε την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που απέδιδε στον δράστη σοβαρή ψυχοπαθολογία, σημειώνοντας πως ο 47χρονος «χτύπησε το θύμα του με τεράστια δύναμη». Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας ανέφερε  για τον κατηγορούμενο: «Αυτός ο άνθρωπος ξέρει τι δύναμη έχουν τα χέρια του, δεν άπλωσε για πρώτη φορά το χέρι του. Χτύπησε ανελέητα! Ανελέητα! Δεν άφησε σημείο του σώματος της χωρίς να το χτυπήσει! Είχε μάθει να εξουδετερώνει τον αντίπαλο! Τα χτυπήματα αυτά δεν έγιναν με τρία χαστούκια». Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι πριν επτά χρόνια, στην περιοχή του Άργους, ο δράστης τραυμάτισε με μαχαίρι την τότε ανήλικη πρώην σύζυγο του με την οποία έχουν αποκτήσει ένα παιδί. Η οικογένεια της Όλγας Δημητροπούλου έχει ασκήσει μήνυση για τετελεσμένη ανθρωποκτονία.

14-01-2022

Άγιος Παντελεήμονας

Η Άννα Ιβάνκοβα, τρανς σεξεργάτρια 46 ετών, δολοφονήθηκε στο διαμέρισμα της στον Αγ. Παντελεήμονα με δεκαπέντε τραύματα στο κεφάλι, στα άκρα και στο σώμα τα οποία προκλήθηκαν από τον δράστη πιθανότατα με ψαλίδι κι έπειτα με κηροπήγιο. Η αγριότητα των χτυπημάτων ήταν τέτοια που παραμόρφωσαν το σώμα της. Το διαμέρισμα ήταν γεμάτο ίχνη πάλης και κηλίδες αίματος. Η Άννα ήταν δραστήρια στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Αθήνας. Στις 19 Ιουλίου συνελήφθη 35χρονος άντρας και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο ίδιος διατηρούσε ερωτική σχέση με την Άννα και μετά τη δολοφονία απέσπασε χρήματα και αντικείμενα από το σπίτι. Ο δράστης ομολόγησε και φαίνεται πως δήλωσε «Τσακωθήκαμε και με χτύπησε. Προσπάθησα να αμυνθώ και τη χτύπησα και εγώ. Άρπαξα ένα αντικείμενο που βρήκα μπροστά μου και τη χτύπησα δυνατά. Έγινε φασαρία, δεν κατάλαβα ότι είχε σκοτωθεί και έφυγα από το παράθυρο». Η δίκη σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2024 και ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά.

10-07-2023

Χαλκίδα

Το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου, 84χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής με δίκαννη κυνηγετική καραμπίνα από τον 88χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους στη Χαλκίδα. Ο δράστης ομολόγησε το έγκλημα και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη φράση του "τη σκότωσα γιατί δεν περνούσα καλά μαζί της". Ο άνδρας είχε άδεια κατοχής για την καραμπίνα (το ότι του δόθηκε αυτή από τις αρχές σε τόσο προχωρημένη ηλικία, αποτελεί, σύμφωνα με τοπικά μέσα, πηγή προβληματισμού). Αναμένονται δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση.

20-07-2023

Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

H 42χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγο της 38 ετών, αστυνομικό, με κυνηγετική καραμπίνα γύρω στις 8 το πρωί στο διαμέρισμα της αφού έφυγαν τα παιδιά για το σχολείο με σχολικό λεωφορείο. O δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το ζευγάρι είχε πάρει συναινετικό διαζύγιο πριν λίγους μήνες και είχαν δυο ανήλικα παιδιά, 12 και 14 ετών. Ο 38χρονος είχε μετακινηθεί σε υπηρεσία γραφείου της ΕΛ.ΑΣ. λόγω τενοντίτιδας και του είχε αφαιρεθεί το υπηρεσιακό όπλο. Την κυνηγετική καραμπίνα φέρεται να την κατείχε νόμιμα. Η επιμέλεια των παιδιών δόθηκε προσωρινά στους γονείς της μητέρας τους.

Σύμφωνα με φίλο του δράστη, ο 38χρονος είχε πει πως ήθελε να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του επειδή, όπως έλεγε, δεν μπορούσε να αντέξει τον χωρισμό τους.  Δήλωνε επίσης στο περιβάλλον του πως επιθυμούσε  την επανασύνδεση, πως την αγαπούσε υπερβολικά και πως δεν άντεχε την απόρριψη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα φίλου του: «Στον πατέρα του έλεγε ΄εγώ θα την σκοτώσω’, είχε φτάσει σε μια απόγνωση το παιδί, την αγαπούσε και ήταν τρελά ερωτευμένος. Δεν είχε γνωρίσει άλλη γυναίκα. Εμείς του λέγαμε να κάνει τη ζωή του».

Η γυναίκα αρνήθηκε να λαμβάνει διατροφή μετά την έκδοση του διαζυγίου. Ο δράστης μετά το διαζύγιο επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι, ζούσε με τους γονείς του και πίεζε την 42χρονη για επανασύνδεση. Δεν φαίνεται να υπήρχε καταγγελία για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.

12-09-2023

Συκιές, Θεσσαλονίκη

42χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό από τον 69χρονο πατέρα της μέσα στο διαμέρισμά της. Η γυναίκα είχε διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών και δεχόταν φροντίδα από επαγγελματία στο σπίτι καθημερινά, με εξαίρεση τρεις φορές την εβδομάδα που τη φρόντιζε ο πατέρας της. Σύμφωνα με δηλώσεις φίλων και γειτόνων, τα τελευταία χρόνια συχνά αυτοεξυπηρετούνταν με ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις της και είχε ενεργό κοινωνική και προσωπική ζωή. Το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου βρέθηκε από τον αδερφό της, που πήγε να την επισκεφθεί. Ο ίδιος κάλεσε το ΕΚΑΒ και την αστυνομία. Με τον πατέρα τους να μην απαντάει στις κλήσεις του, ο αδερφός της πήγε με την αστυνομία στο σπίτι του στην Τούμπα για να τον ενημερώσει για το τι έχει συμβεί, όπου τον βρήκαν να έχει αυτοτραυματιστεί στην κοιλιά στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει. Εκεί παραδέχτηκε ότι εκείνος δολοφόνησε την κόρη του όταν είχε πάει εκείνη την ημέρα σπίτι της γιατί «δεν άντεχε άλλο να τη βλέπει να υποφέρει από τη σκλήρυνση κατά πλάκας», παρόλα αυτά όλα τα άτομα του περιβάλλοντός της υποστηρίζουν ότι αυτές του οι δηλώσεις διαστρεβλώνουν σημαντικά την πραγματικότητα της γυναίκας. Ο 69χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο χωρίς να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο και παίρνοντας εξιτήριο θα οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς έχει κριθεί προφυλακιστέος και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

24-10-2023

Κυψέλη, Αττική

Η Φωτεινή  (Φαίη) Μπακογιώργου 23 ετών, έγκυος στο τέταρτο παιδί της, ήταν μητέρα τριών ανήλικων παιδιών. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Οκτωβρίου 2021 δηλώθηκε στις Αρχές, από τη μητέρα και την αδερφή της, η εξαφάνισή της ενώ λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρή από περαστικούς στην είσοδο ενός πάρκινγκ στην Κυψέλη πολύ κοντά στο διαμέρισμα όπου διέμενε με τα τρία παιδιά της καθώς και με την μητέρα, την αδερφή της και την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος. Η σορός της ήταν σκεπασμένη με κουβέρτα και δίπλα της βρέθηκε τσάντα με βρεφικές πάνες. Λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση έγινε γνωστό πως από τον Ιούνιου του ίδιου έτους (2021) είχαν γίνει ανώνυμες καταγγελίες στο "Χαμόγελο του παιδιού" που αφορούσαν άσκηση βίας σε βάρος της ίδιας της Φαίης και των τριών παιδιών της για τις οποίες είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές. Παρόλα αυτά, ο θάνατος της Φαίης αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Ο πατέρας της Φαίης αναφέρθηκε δημόσια σε σημάδια σωματικής βίας και ενός γενικευμένου αισθήματος φόβου απέναντι στην ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος. Με δική του πρωτοβουλία υποβλήθηκε μήνυση και ανατέθηκε η έρευνα της υπόθεσης σε ιδιώτη ερευνητή, ο οποίος εισέφερε τα στοιχεία που συγκέντρωσε στις Εισαγγελικές Αρχές. Δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2023 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της μητέρας της Φαίης, της αδερφής της και της ιδιοκτήτριας του διαμερίσματος-συγκατοίκου τους για αδικήματα που φαίνεται να έχουν τελέσει σε βάρος της Φαίης αλλά και των ανήλικων παιδιών της (ανθρωποκτονία με δόλο, εμπορία ανθρώπου, διακοπή κύησης, σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμου ατόμου, σωματικές βλάβες σε βάρος σε βάρος ανηλίκων κ.α.) ενώ στις 8 Νοεμβρίου 2023 εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψής τους. Κατά την απολογία της η αδερφή της Φαίης ομολόγησε την τέλεση της δολοφονίας της, επικαλούμενη το μίσος που έτρεφε απέναντί της καθώς και ότι η ίδια αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Η μητέρα της Φαίης και η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος - συγκάτοικος τους φαίνεται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Και οι τρεις κατηγορούμενες κρίθηκαν προφυλακιστέες έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

08-10-2021

Σαλαμίνα

Γύρω στις 9.30 το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου μία 43χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε με καραμπίνα από τον 71χρονο σύντροφό της στο σπίτι της μητέρας της γυναίκας. Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από κλήσεις από γειτονικά σπίτια μετά το άκουσμα δυνατών φωνών και των πυροβολισμών. Είχαν σχέση τα τελευταία επτά χρόνια και συζούσαν, ενώ μαζί τους έμενε και ο 15χρονος γιος της γυναίκας από προηγούμενο γάμο. Η 43χρονη κακοποιούνταν συστηματικά τα τελευταία χρόνια και περίοικοι αναφέρουν ότι άκουγαν φωνές και αντιλαμβάνονταν ενδοοικογενειακή βία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Κατέληξε αφότου τραυματίστηκε από δύο σφαίρες, μία στον θώρακα και μία στην κοιλιά. Τρεις ημέρες πριν, στις 2 Δεκεμβρίου, ο άνδρας της είχε επιτεθεί βίαια, με αποτέλεσμα να πάθει κάταγμα στο πόδι και να κυκλοφορεί με βοήθημα, είχε χτυπήσει και το παιδί, και είχε κλέψει το αυτοκίνητό της και αποχωρήσει. Η γυναίκα κατήγγειλε και μήνυσε τον δράστη στο Α.Τ. Σαλαμίνας για ενδοοικογενειακή βία απέναντι στην ίδια και τον γιο της και συγκεκριμένα για εξύβριση, απειλή και σωματική βία. Σε εκείνη τη φάση ο άνδρας δεν εντοπίστηκε από τις Αρχές και έτσι δε συνελήφθη όπως προβλέπει η αυτόφωρη διαδικασία. Στο Α.Τ. προέτρεψαν τη γυναίκα να αποχωρήσει από την κοινή τους οικία, να καταφύγει προσωρινά με τον γιο της στο σπίτι της μητέρας της που βρίσκεται κι εκείνο στη Σαλαμίνα, το οποίο και έκανε, και, στην περίπτωση που αισθανθεί απειλή, να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική εφαρμογή του panic button στο κινητό της. Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί το panic button, με τον θύτη να πυροβολεί ευρισκόμενος εξωτερικά του σπιτιού, από ένα σημείο της εξώπορτας όπου υπήρχε τζάμι. Έπειτα έφυγε από την περιοχή και ώρες μετά εντοπίστηκε και συνελήφθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε: «δεν ξέρουμε πόσες φορές έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς δεν υπάρχει αρχείο στο Α.Τ. της Σαλαμίνας» και «δε θεωρώ πως δόθηκε η εικόνα ότι κινδυνεύει τόσο άμεσα η ζωή της γυναίκας», παρόλη την κατάσταση στην οποία είχε εμφανιστεί η γυναίκα στην αστυνομία και τα όσα είχε καταθέσει. Ο δράστης στην κατάθεσή του ομολόγησε το έγκλημα λέγοντας ότι πρόκειται για «ερωτική αντιζηλία», ανέφερε ψύχραιμα ότι μετά από αυτό πήγε να πιει καφέ με φίλους του στο Κερατσίνι και δήλωσε ότι «τη σκότωσα γιατί την έπιασα με άλλον και τρελάθηκα», «με απάτησε και άξιζε να πεθάνει. Για να μάθει» και ότι «περίμενε πρώτα να φύγει το παιδί από το σπίτι γιατί το αγαπάει και είναι κρίμα που θα μείνει μόνο του». Έχει οδηγηθεί στο δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και αναμένονται δικαστικές εξελίξεις. Έπειτα από τη γυναικοκτονία αποκαλύφθηκε ότι το 2013 ο άνδρας είχε κατηγορηθεί από την τότε σύντροφό του στη Νέα Φιλαδέλφεια για σωματική βλάβη, εξύβριση, απειλή και κακοποίηση, και στη δίκη που έγινε το 2019, καταδικάστηκε σε 1,5 χρόνο φυλάκιση αλλά παρέμεινε ελεύθερος. Κάτι αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός των παραπάνω, ο 71χρονος κυκλοφορούσε για χρόνια με δύο ταυτότητες, έχοντας αλλάξει το επώνυμό του σε Παττακός, από έναν από τους βασικούς πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1967.

05-12-2023

Κέρκυρα

Η 63χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, δολοφονήθηκε από τον 45χρονο άντρα ο οποίος είχε εισαχθεί στην κλινική μερικές ημέρες πριν. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος της προκλήθηκε από αιμορραγία όταν ο δράστης της επιτέθηκε ενώ η ίδια κοιμόταν στο δωμάτιό της, με πολλαπλά χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα (στυλό, μαχαιροπήρουνα) στο πρόσωπο και τον λαιμό της. Στην ιατροδικαστική σημειώνεται επίσης, πως ο δράστης έβγαλε τα μάτια της 63χρονης γυναίκας, η οποία προσπάθησε να αντισταθεί, καθώς και ότι στο σώμα του δράστη εντοπίστηκαν σημάδια πάλης (νυχιές). Ο πατέρας του δράστη δήλωσε πως ο γιος του, αφότου νοσηλεύτηκε στην κλινική, άρχισε να έχει παραληρήματα, “Έβλεπε μάγισσες” και ότι δεν είχε εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά στο παρελθόν.

31-08-2023

Θεσσαλονίκη

Η σορός της 27χρονης Δέσποινας Γεωργιάδου βρέθηκε το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου σε χωματόδρομο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία». Ο κάτοικος που τη βρήκε ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία, πέραν του στοιχείου ότι όταν η γυναίκα ήταν ξυπόλητη, δεν εμφανίστηκαν ίχνη που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια. Υπάρχουν αρκετά αμφιλεγόμενα στοιχεία στην υπόθεση και άγνωστες πληροφορίες. Σε αντίθεση με τις λιγοστές πληροφορίες από την αστυνομία, άλλα δημοσιεύματα που περιέχουν συγκεκριμένα δηλώσεις της μητέρας της 27χρονης, υποστηρίζουν ότι το σώμα της έφερε σημάδια πάλης και ξυλοδαρμού, όπως στο μάγουλο και τη μύτη. Επίσης, σύμφωνα με τη μητέρα της, η κοπέλα δεχόταν απειλές και εκφοβισμό και τον Αύγουστο του 2022 είχε μάλιστα εξαφανιστεί, με την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» να έχει βοηθήσει μέχρι τον εντοπισμό της. Η ιατροδικαστική έκθεση, έναν μήνα μετά τον εντοπισμό της σορού, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί. Η γυναίκα είχε ένα ανήλικο παιδί.

06-12-2023

Θεσσαλονίκη

Η Γεωργία Μουράτη 41 χρόνων, έγκυος τριών μηνών στο δεύτερο παιδί της, δολοφονήθηκε βάναυσα με μαχαίρι κουζίνας από τον σύντροφο της, 39 χρ. και έναν φίλο του, 34χρ.,  στο σπίτι της στην Καλαμαριά. Οι δράστες την ακινητοποίησαν, την δολοφόνησαν και στη συνέχεια έβαλαν τη σορό σε μπαούλο το οποίο μετέφεραν και πέταξαν σε δύσβατη αγροτική περιοχή στη Χαλκιδική. Της αφαίρεσαν επίσης χρηματικό ποσό που είχε μαζί της. Η Γεωργία είχε μια κόρη 13 ετών από προηγούμενο γάμο. Ο δράστης την επόμενη μέρα δήλωσε την εξαφάνιση της και εκδόθηκε Missing Alert. Η σορός εντοπίστηκε στις 8 Ιανουαρίου κατόπιν υπόδειξης του σημείου εγκατάλειψης από τον 34χρονο δράστη ο οποίος ομολόγησε. Μέχρι τότε ο σύντροφος της, Άκης,  προσποιούνταν ότι την αναζητούσε σε συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση ισχυριζόμενος ότι η γυναίκα τού έστειλε μήνυμα μόλις χάθηκαν τα ίχνη της κι ότι πήρε μαζί της 5.000 ευρώ από το κοινό τους ταμείο. Ο 39χρονος δράστης αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή και ότι δεν γνώριζε για τον θάνατό της.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είχε πληθώρα δικογραφιών εις βάρος του για πολλές αξιόποινες υποθέσεις, μεταξύ αυτών ξυλοδαρμό και βιασμό της αδελφής του. Η καταγγελία έγινε πριν από το καλοκαίρι και λίγες ημέρες πριν τη γυναικοκτονία του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό με απειλή όπλου και για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της αδελφής του. Ακόμα, πριν από τρία χρόνια είχε ξυλοκοπήσει κατ’ εξακολούθηση την αδελφή του, η οποία νοσηλεύτηκε με κακώσεις στο κεφάλι και το σώμα. Σύμφωνα με την καταγγελία της, την κακοποιούσε επειδή σταμάτησε να του δίνει χρήματα. Ο δικηγόρος της ανέφερε ότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε 2 έτη και 3 μήνες το 2021 για επικίνδυνη ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία, σε δέκα εννέα μήνες το 2022 για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση, σε δεκατρείς μήνες το 2023 ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και ενδοοικογενειακή απειλή, σε έξι μήνες το 2021 για ενδοοικογενειακή απειλή. Επιπλέον, εκκρεμεί η εκδίκαση ακόμα πέντε εγκλήσεων, δύο εκ των οποίων πρόκειται να εκδικαστούν εντός του Φεβρουαρίου 2024.  Η αδελφή του Άκη λόγω του φόβου και της απειλής της ζωή της, αναγκάστηκε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Η ίδια έκφρασε ενοχές που δεν είχε προειδοποιήσει την Γεωργία.

Εις βάρος του έχουν γίνει καταγγελίες για κακοποίηση και από την πρώην σύζυγό του, με την οποία έχουν δύο παιδιά. Η πρώην σύζυγός του, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ήταν κακοποιητικός και κατά των παιδιών τους και δίγαμος. Από το προφίλ του στο Facebook φαίνεται πως ο Άκης πόσταρε εθνικιστικές  αναρτήσεις, την αγάπη του για την Ορθοδοξία και ήταν ψηφοφόρος των Σπαρτιατών. Συχνά επιδείκνυε με φωτογραφίες την ελληνική σημαία, τη θρησκευτική πίστη του και τον έρωτά του για την Γεωργία. 

Ο δεύτερος κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για την πράξη της ανθρωποκτονίας και ο σκοπός του ήταν εκείνο το βράδυ να ληστέψουν τη Γεωργία.  Ο 34χρονος υποστηρίζει ότι όση ώρα ήταν παρών στο διαμέρισμα η Γεωργία ήταν ζωντανή και ακινητοποιημένη και παραδέχεται ότι συμμετείχε στη διαδικασία της  μεταφοράς της σορού. «Ο ίδιος συμμετείχε αρχικά στην ακινητοποίηση της γυναίκας και στη συνέχεια, ύστερα από νεύμα του πρώτου κατηγορουμένου, κατευθύνθηκε κάτω όπου παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα. Ύστερα ο πρώτος κατηγορούμενος κατέβηκε από το διαμέρισμα και του ανακοίνωσε ότι η γυναίκα είναι νεκρή» ανέφερε ο δικηγόρος του. Δήλωσε επίσης ότι ο εντολέας του παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην αστυνομία για να καταθέσει, ενώ φαίνεται ότι είπε ότι «ο 34χρονος πάσχει από ψυχοαναπτυξιακες διαταραχές βάση των οποίων έχει αδυναμία να πει ψέματα και έχει ιατρικό ιστορικό». Βίντεο από δρόμο της περιοχής δείχνει τους δύο κατηγορούμενους μετά τη γυναικοκτονία, να πετούν προσωπικά της αντικείμενα σε κάδους απορριμμάτων. Μετά την ομολογία του 34χρονου δράστη, σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, διακοπή κύησης και ληστεία καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία κατά συναυτουργία.

01-01-2024

Ζεφύρι Αττικής

Μετά από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η 45χρονη γυναίκα υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματα, 90% του σώματος, που της προκάλεσε στις 8 Ιανουαρίου ο σύζυγος της, 50 ετών πριν τις 8 το πρωί, όταν την περίλουσε με πετρέλαιο και της έβαλε φωτιά μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους μετά από διαπληκτισμό. Τραυματίστηκε με εγκαύματα και ο αδελφός της όταν προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με παπλώματα και κουβέρτες βγάζοντας την στο μπαλκόνι. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ιστορικό επαναλαμβανόμενης βίας.

15-01-2024

Ηράκλειο Κρήτης

Η 29χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε στις 7.30 το πρωί από τον 39χρονο σύντροφό της με πυροβολισμό στο κεφάλι στο διαμέρισμα όπου διέμεναν και οι δύο, νωρίς το πρωί. Μαρτυρίες υποστηρίζουν πως ήταν έγκυος. Ο δράστης, ο οποίος φαίνεται πως ήταν σε κατάσταση μέθης, τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ ενημερώνοντάς πως πυροβόλησε τη σύντροφό του. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος φαίνεται να ισχυρίστηκε ενώπιον των αρχών, τη δολοφόνησε κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού. Οι γείτονες δήλωσαν πως οι καυγάδες μεταξύ τους ήταν συχνοί και πως η γυναίκα φαινόταν συχνά θλιμμένη. Οι αστυνομικές αρχές διέρευσαν πως ο δράστης είχε απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για άλλα αδικήματα αλλά δεν υπήρχε κάποια καταγγελία για αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας. Φέρεται να αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αποδίδοντάς τον θάνατο της γυναίκας σε δυστύχημα που έγινε όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε.

16-02-2024

Εξάρχεια, Αθήνα

Η 57χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από την αστυνομία στο διαμέρισμα της με μαχαιριές στις φλέβες των καρπών της μετά από τηλεφώνημα του συζύγου της. Έφερε κι εκείνος παρόμοια τραύματα στα χέρια και ομολόγησε ότι ο ίδιος της τα προκάλεσε γιατί η σύντροφος του έπασχε από καρκίνο και αποφάσισαν από κοινού να αυτοκτονήσουν. Στο σπίτι βρέθηκε σημείωμα που ανέφερε τα εξής: «Τα κορμιά μας δεν προσφέρουν τίποτα πια. Αλλά η ψυχή και η φωτιά δεν πεθαίνουν ποτέ, γι’ αυτό διαλέξαμε τη λευτεριά. Καλή αντάμωση στους αδικημένους, τους μόνους, τους ασιώπαστους. Τα λέμε στη φωτιά». Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ποιος απο τους δυο έγραψε το σημείωμα. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι τα τραύματα της γυναίκας ήταν βαθιά και ήταν αδύνατον να τα έκανε μόνη της. Σύμφωνα με μαρτυρίες κανείς από τους δύο δεν εργαζόταν και ζούσαν με επιδόματα. Περιγράφονται ως φιλήσυχοι και αγαπημένοι. Αναμένεται η κατάθεση του κατηγορουμένου όταν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει.

22-02-2024

Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

Η 87χρονη δολοφονήθηκε το πρωί με πολλαπλές μαχαιριές στην περιοχή της κοιλιάς απο τον 80χρονο σύζυγο της. Αναφέρονται και σημάδια από πιρούνι στο πρόσωπο της. Στη συνέχεια, ο δράστης πήρε χάπια και εντοπίστηκε λιπόθυμος απο την αστυνομία. Μαρτυρίες από την πολυκατοικία αναφέρουν ότι πριν κάποιες μέρες η 87χρονη είχε χτυπήσει τρομαγμένη το κουδούνι διαμερίσματος κλαίγοντας και ζητώντας να μπει στην πολυκατοικία γιατί είχε ξεχάσει τα κλειδιά της. Τους βρήκε ο ανηψιός τους στις 15.30 μετά από επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις. Σε βάρος του 80χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Αναμένεται κατάθεση του κατηγορουμένου όταν ολοκληρωθεί η νοσηλεία του.

22-02-2024

Άγιοι Ανάργυροι

Το βράδυ της Δευτέρας η 28χρονη Κυριακή (Κική) Γρίβα δολοφονήθηκε από τον 39χρονο σύντροφό της, Θανάση. Ο δράστης, αφού ταξίδεψε στις 30 Μαρτίου από την Άρτα για να φτάσει στην Αθήνα και να βρει την Κυριακή, τη δολοφόνησε με μαχαίρι έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου είχε πάει μαζί με φίλο της για να καταγγείλει τη συνεχή κακοποίηση που δεχόταν. Μαζί της είχε μία οκτασέλιδη επιστολή που την είχε γράψει πρόσφατα για να δείξει τη χειριστική και ελεγκτική συμπεριφορά του και ότι την παρακολουθούσε συστηματικά.. Και οι δυο εργάζονταν σε συνεργείο καθαρισμού, εκείνος ως οδηγός αυτοκινήτου και εκείνη ως προσωπικό καθαριότητας. Συνεργάτιδες, φίλες και συγγενείς της Κυριακής περιγράφουν μια απόλυτα κτητική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας και αλλού και συνεχή εκφοβισμό για τη συμμόρφωση της. Όπως δήλωσε ο πατέρας της, είχε τους κωδικούς της σε social media όπως το Facebook και ανέβαζε χαρούμενες φωτογραφίες τους. Επίσης ανέφερε ότι δεν την άφηνε καθόλου μόνη, για παράδειγμα αν εκείνη δεν μπορούσε να πάει στη δουλειά καθόταν μαζί της σπίτι της. Υπάρχει επίσης, μαρτυρία, ότι την κακοποίησε όταν ήταν έγκυος, απέβαλε και υποβλήθηκε σε επείγον χειρουργείο. Χώριζαν συχνά και ξανά ήταν μαζί. Η κοπέλα δεχόταν απειλές ότι θα τη σκοτώσει αν χωρίσουν. Μετά τη σύλληψη του, ο δράστης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με απαγχονισμό και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, από όπου στη συνέχεια πήρε εξιτήριο. Φεύγοντας από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και δίχως να έχει τελικά καταθέσει μήνυση, η Κυριακή κάλεσε στο 100 προκειμένου να τη μεταφέρει αστυνομικό όχημα σπίτι της, αφού είχε δει ότι βρισκόταν εκεί ο 39χρονος και φοβόταν. Ο αστυνομικός, αν και είναι υποχρεωμένος να φροντίσει για ασφαλή μετάβαση και προστασία, της απάντησε ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”. Υπάρχει ηχητική καταγραφή της κλήσης και βίντεο όπου εμφανίζεται ο δράστης να τη μαχαιρώνει, ακριβώς όταν εκείνη κάλεσε τηλεφωνικά για βοήθεια έξω από το Α.Τ.. Οι ενέργειες του αστυνομικού εξετάζονται κι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο δράστης είναι προφυλακιστέος. Ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη η οποία τελικά δεν επιβεβαίωσε ψυχιατρική διαταραχή.

01-04-2024

Ηλιούπολη, Αττική

Η 63χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στην Ηλιούπολη. Ο θάνατός της προκλήθηκε σχεδόν μία εβδομάδα πριν εντοπιστεί η σορός από πυροβολισμό στο κεφάλι, σχεδόν εξ επαφής, με καραμπίνα ενώ βρισκόταν καθισμένη σε πολυθρόνα. Σε άλλο δωμάτιο του ίδιου διαμερίσματος εντοπίστηκε νεκρός ο 36χρονος γιος της, ο οποίος διέμενε στο υπόγειο της ίδιας πολυκατοικίας. Ο θάνατός του προκλήθηκε από πυροβολισμό με το ίδιο όπλο, όμως, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση είχε αποβιώσει μόλις κάποιες ώρες πριν εντοπιστεί. Το όπλο βρέθηκε σε άλλο χώρο, γεγονός που οδήγησε αρχικά στην εκτίμηση πως τρίτο άτομο προκάλεσε τη δολοφονία και των δύο. Η απουσία ενδείξεων παραβίασης και κλοπής οδήγησε τις Αρχές στο συμπέρασμα πως ο γιος δολοφόνησε τη μητέρα και έπειτα από λίγες ημέρες αυτοκτόνησε, με τον θάνατό του να μην επέρχεται ακαριαία, δίνοντάς του τον χρόνο να μετακινηθεί στο δωμάτιο της μητέρας του. Γείτονες αναφέρθηκαν σε συχνούς καυγάδες μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα, πως για περίπου μια εβδομάδα δεν είχα δει κανέναν από τους δύο καθώς και σε ήχους που παρέπεμπαν σε τρεις πυροβολισμούς το βράδυ της Παρασκευής 5 Απριλίου. Αναφορικά με τον τρόπο εντοπισμού των σορών, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τηλεφώνημα στην αστυνομία από συγγενικό τους πρόσωπο ενώ άλλα για κλήση από γείτονες λόγω της έντονης δυσοσμίας. Στην πολυκατοικία, που ήταν οικογενειακή, διέμενε και η ηλικιωμένη μητέρα του θύματος, η οποία έπασχε από άνοια. Ο σύζυγος του θύματος και πατέρας του δράστη είχε αποβιώσει πριν μερικά χρόνια.

10-04-2024

Χαλκίδα

Η 63χρονη γυναίκα, η οποία έπασχε από κινητικά προβλήματα, εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της από γυναίκα που τη φρόντιζε. Ο θάνατός της αποδόθηκε αρχικά σε πτώση όμως η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως, παρότι υπήρξε πτώση, ο θάνατος προκλήθηκε από πέντε μαχαιριές που δέχθηκε στον αυχένα. Από το σπίτι της έλειπε ποσό 7.000 ευρώ ενώ δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης, γεγονός που οδήγησε τις Αρχές εξαρχής σε οικεία πρόσωπα του θύματος, που γνώριζαν ότι υπήρχαν κλειδιά του σπιτιού σε συγκεκριμένη γλάστρα και το σημείο όπου φύλασσε τα χρήματα. Οι έρευνες κατέληξαν σε 37χρονο στενό φίλο της κόρης του θύματος, ο οποίος γνώριζε όλα τα παραπάνω και, σύμφωνα και με την ομολογία του, είναι εθισμένος στον τζόγο. Μέχρι τη σύλληψη και, έπειτα, την ομολογία του, ο δράστης συμπαραστεκόταν συνεχώς στην κόρη του θύματος, αποσπώντας και πληροφορίες για τις έρευνες. Εξαρχής ακολούθησε με απόλυτη ψυχραιμία σχέδιο παραπλάνησης των Αρχών για την ύπαρξη, δήθεν, άλλοθι ενώ το ίδιο βράδυ έπαιξε ηλεκτρονικό τζόγο. Σύμφωνα με την ομολογία του, θεωρούσε πως το θύμα ήταν κατάκοιτο και δε θα μπορούσε να τον αντιληφθεί και αντιδράσει, ωστόσο η γυναίκα τον άκουσε και όταν άρχισε να φωνάζει ο δράστης την πέταξε από τις σκάλες και έπειτα τη μαχαίρωσε. Ο δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος μέχρι τη δίκη.

10-05-2024

Μενίδι, Αττική

Λίγο μετά τις 5 το πρωί, η 40χρονη Ενκελέιντα δολοφονήθηκε σε δρόμο της περιοχής των Αχαρνών με περισσότερες από δέκα μαχαιριές από τον 50χρονο πρώην σύζυγό της. Η γυναίκα είχε δύο παιδιά από τον γάμο της με τον δράστη. Σύμφωνα με φίλους και συγγενείς της γυναίκας, ιδίως την 21χρονη κόρη της η οποία ήταν στο πλευρό της μητέρας της και είχαν καταθέσει και μαζί μηνύσεις, απειλούσε την ίδια και τα παιδιά της ότι θα τα σκοτώσει. Απέναντί του είχαν γίνει καταγγελίες τουλάχιστον σαράντα φορές για ενδοοικογενειακή βία, και τελευταία του είχαν γίνει τρεις μηνύσεις. Το 2013 το ζευγάρι πρωτοήρθε σε διάσταση, για την οποία βασικό ρόλο έπαιξε, βάσει των λεγομένων φίλων και συγγενών του θύματος, ότι δράστης έπινε πάρα πολύ. Κακοποιούσε συστηματικά και τη 40χρονη και τα παιδιά τους, με την αστυνομία να πηγαίνει σπίτι τους, να κάνει συστάσεις στον άνδρα, και να φεύγει, ή να τον κρατάει λίγο, το πολύ μία εβδομάδα στο τμήμα, και να τον αφήνει ελεύθερο. Την επόμενη ημέρα από αυτή όταν έγινε η γυναικοκτονία θα ήταν η δικάσιμος για την τελευταία μήνυση που είχε καταθέσει η γυναίκα στις 7/5. Κάμερες από γύρω μαγαζιά της περιοχής έχουν αποτυπώσει τα λεπτά πριν τη γυναικοκτονία αλλά και το ίδιο το έγκλημα, με τον δράστη αρχικά να την ψάχνει κάτω από το διαμέρισμά της (όπου αρκετές φορές, όπως η ίδια μετέφερε στην καταγγελία της στις 7/5 στην αστυνομία, παραμόνευε, την παρακολουθούσε και την απειλούσε) και έπειτα να την αναζητά στους γύρω δρόμους. Ο 50χρονος αφότου τη δολοφόνησε, πήγε στο ξενοδοχείο όπου έμενε, κοιμήθηκε για δύο ώρες, πλήρωσε, αγόρασε μπύρες και πήγε σε μία οικοδομή. Εκεί τον εντόπισαν οι αστυνομικοί και είναι πλέον προφυλακιστέος.

16-05-2024