loader image
Ομάδα

Γιώτα Βεργοπούλου

Η Γιώτα Βεργοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ασχολείται επαγγελματικά με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοτόπων (y-vergo.com). Συνεργάζεται με φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Chios Music Festival, Tinos World Music Festival, International Kalamata Music Days, Labyrinth Catalunya), με την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας (gadt.gr) κ.ά..

Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου

H Αναστασία Γκόνη-Καραμπότσου είναι δικηγόρος Αθηνών, απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικών Νομικών Σπουδών το Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διπλωματική της εργασία εξέτασε συγκριτικά τη νομική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Στέλλα Καψαμπέλη

Η Στέλλα Καψαμπέλη αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2020 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού, αλλά και λόγω της ενασχόλησής της με φεμινιστικές διαδικασίες και διεκδικήσεις των τελευταίων χρόνων, η διπλωματική της εργασία εστίασε στις γυναικοκτονίες στην περίπτωση της Ελλάδας και τους τρόπους με τους οποίους μιλούν για αυτές τα ΜΜΕ.

Αθανασία Κοντοχρήστου

Η Αθανασία Κοντοχρήστου συνεργάστηκε με την ομάδα (2019-2020) και είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα τη γυναικοκτονία (συγκριτική έρευνα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας).

Πένυ Πασπάλη

Η Πένυ Πασπάλη είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Σπουδές Φύλου από το Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία και το Πανεπιστήμιο του Oviedo στην Ισπανία. Έχει ξεκινήσει τη διδακτορική της διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα για τον ψηφιακό φεμινιστικό ακτιβισμό κατά της γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.

Αθηνά Πεγκλίδου

Η Αθηνά Πεγκλίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Α.Π.Θ., Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Ανθρωπολογικό Ντοκιμαντέρ στα πανεπιστήμια Nanterre- Paris X και Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι. Η διδακτορική της διατριβή μελετά τις έμφυλες νοηματοδοτήσεις της κατάθλιψης και τη διαχείριση των θεραπευτικών εξουσιών και βασίζεται στην έρευνα πεδίου των θεραπευτικών δρομολογίων, της αυτοίασης, της κατανάλωσης φαρμάκων, της φροντίδας, της περίθαλψης και της νοσηλείας. Έχει διεξάγει εθνογραφικές μελέτες πάνω στις έμφυλη εμπειρία του συνόρου με οπτικά μέσα, στη σχέση κοινωνικής ευαλωτότητας και σχιζοφρένειας, στην ηθική οικονομία των δώρων και αντιδώρων στην ιατρικό πλαίσιο, την κατασκευή της θυσίας και του ηρωισμού την εποχή του Covid-19. Ασχολείται ερευνητικά με την ανθρωπολογία της υγείας, του φύλου, με τη χρήση οπτικών μέσων στην έρευνα πεδίου και στην επικοινωνία της. Συμμετείχε στο πρόγραμμα COST Action IS1206 Femicide Across Europe (2013-17), στη δημιουργία του European Observatory on Femicide (E.O.F.) το 2018. Το 2019 ανέλαβε την οργάνωση της ερευνητικής ομάδας του Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα. Είναι μέλος του γνωμοδοτικού συμβουλίου του European Observatory on Femicide (E.O.F.).